Η ΕΕ έχει δαπανήσει 17 δισ. ευρώ για να ελέγξει την είσοδο μεταναστών και προσφύγων, την ώρα που όλα δείχνουν ότι και το 2016 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Τι γνώμη όμως έχουν οι πολίτες της ΕΕ για το θέμα; Είναι γενναιώδοροι και ανεκτικοί;

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 15 χώρες-μέλη της ΕΕ (ερωτήθηκαν 18 χιλιάδες πολίτες), οι ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με προκατάληψη τους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Και μπορεί η εικόνα να διαφέρει -λογικό με ένα τόσο μεγάλο δείγμα- από χώρα σε χώρα, αυτή όμως είναι η κυρίαρχη τάση: ο μουσουλμάνος πρόσφυγας έχει 11% λιγότερε πιθανότητες να γίνει αποδεκτός από έναν χριστιανό.

Ο επικεφαλής της έρευνας Γιενς Χάινμιλερ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, συμπληρώνει ότι τα αντι-μουσουλμανικά αίσθηματα είναι περισσότερο έντονα σε όσους δηλώνουν δεξιοί πολιτικά, σε σχέση με όσους αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί.

Οι Ισπανοί (1.200 στο δείγμα) μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερη ανοχή: το 24% δηλώνει ότι θα δεχόταν οποιονδήποτε πρόσφυγα, έναντι 9% που είναι ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες (Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία).

Βέβαια η Ισπανία έχει δεχθεί μόλις 500 από τους 17.000 πρόσφυγες που της αναλογούν βάσει της συμφωνίας…

Αρκετά ανοικτοί είναι και οι Ιταλοί με ποσοστό 16%.

Στον αντίποδα, το 4% των Ισπανών λέει όχι σε οποιονδήποτε αιτούντα άσυλο, με το μέσο όρο στην έρευνα να κινείται στο 9%. Πάνω από το μέσο όρο βρίσκονται οι πολίτες της Ουγγαρίας (13%) και της Βρετανίας (14%).