Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη Ρωσία στη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, την ίδια στιγμή που ανακοινώνει ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει τις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της ISIS στο πλαίσιο της εκστρατείας του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Παράλληλα σε μία διαφαινόμενη μερική χαλάρωση της θέσης της τουρκικής θέσης, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Μόσχα Ουμίτ Γιαρντίμ δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη στο να έχει ο Μπασάρ αλ-Άσαντ κάποιου είδους ρόλο σε πιθανή πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου σχετικά με κοινές τουρκο-ρωσικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ήλθαν στον απόηχο της συνάντησης των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη προς επισφράγιση της επαναπροσέγγισης έπειτα από διπλωματική κρίση μηνών λόγω της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στη μεθόριο με τη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο.

«Σε ό,τι αφορά το Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους] έχουμε απευθύνει κάλεσμα στη Ρωσία. Έχουμε πει ότι έχουμε έναν κοινό εχθρό εναντίον του οποίου μπορούμε να παλέψουμε μαζί» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη.

Μιλώντας ταυτόχρονα στο δίκτυο NTV, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η θα επαναλάβει τις επιδρομές κατά στόχων της ΙSIS στη Συρία. Η Τουρκία είχε αναστείλει προσωρινά την περιορισμένη συμμετοχή της στις εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών του υπό της ΗΠΑ συνασπισμού, εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Ρωσία Ουμίτ Γιαρντίμ φέρεται να δήλωσε την Πέμπτη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως η σημερινή ηγεσία της Συρίας θα μπορούσε να συμμετέχει στη διαπραγματευτική διαδικασία και δεν αντιτίθεται στο να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε πιθανή πολιτική μετάβαση.

Πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στη συνέντευξή του στο NTV ότι πολιτική μετάβαση στη Συρία με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν είναι δυνατή.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο στις 15 Αυγούστου, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας. Στις ασκήσεις θα μετάσχουν τα πολεμικά πλοία Serpukhov και Zelyony Dol που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ.