Με εκδηλώσεις μνήμης και στις δύο πλευρές της Μάγχης τιμούν η Βρετανία και η Γαλλία την 100ή επέτειο από την αρχή της Μάχης του Σομμ, την αιματηρότερη στο δυτικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με ένα εκατομμύριο νεκρούς.

Ο γάλλος πρόεδρος θα παραστεί μαζί με τον βρετανό πρωθυπουργό στις τελετές στο γαλλικό Τιεπβάλ την Παρασκευή -συμβολική υπενθύμιση της γαλλοβρετανικής συνεργασίας στη δύσκολη συγκυρία του Brexit.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Monde, αρχικά η πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης ήταν να παραστεί ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στην τελετή μαζί με τον Ντέιβιντ Κάμερον όμως τελικά ο Φρανσουά Ολάντ επέλεξε, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, να παραστεί ο ίδιος ώστε να υπογραμμιστεί το μήνυμα της σημασίας της γαλλοβρετανικής συνεργασίας.

Οι τελετές για την επέτειο της Μάχης του Σομμ είχαν ξεκινήσει και στις δύο χώρες από το βράδυ της Πέμπτης, με ολονυκτίες και καταθέσεις στεφάνων για τους πεσόντες.

Η Ελισάβετ Β’ κατέθεσε στεφάνι στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Αββαείο του Ουέστμινστερ ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ βρέθηκε στη γαλλική πλευρά για την ολονυκτία στο Μνημείο του Τιεπβάλ, κοντά στο σημείο της μάχης.

Η Μάχη του Σομμ ξεκίνησε τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1916 μεταξύ των γαλλοβρετανικών στρατευμάτων απέναντι στις δυνάμεις της γερμανικής αυτοκρατορίας. Κράτησε σχεδόν πέντε μήνες, κατλήγοντας παγίδα θανάτου χωρίς πάτο για συνολικά ένα εκατομμύριο στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Ειδικά η πρώτη ημέρα της μάχης ήταν ασύλληπτα καταστροφική: Από την πλευρά των Βρετανών, ενδεικτικά, σκοτώθηκαν μόνο την 1η Ιουλίου 19.240 στρατιώτες. Μέχρι σήμερα, παραμένει το χειρότερο 24ωρο στην ιστορία του βρετανικού στρατού.