από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Ανατολική Ευρώπη εναντίον Βρυξελλών

Πολωνία - Λιθουανία κατηγορούν Σουλτς - Γιούνκερ ότι επεμβαίνουν στα εσωτερικά τους
Ανατολική Ευρώπη εναντίον Βρυξελλών
Η Ανγκελα Μέρκελ και η πρωθυ-πουργός της Πολωνίας Μπεάτα Στίντλο (δεξιά) στη σύνοδο κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις Βρυξέλλες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι ηγεσίες των δύο θεσμικών πυλώνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αλλά και ηγέτες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στόχος ανήκουστων δημόσιων επιθέσεων από τις κυβερνήσεις χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Κατηγορούνται ότι επεμβαίνουν στα εσωτερικά τους, ότι «παραβιάζουν το οικονομικό εμπάργκο» εναντίον της Ρωσίας, ότι «αδιαφορούν στις πανευρωπαϊκές αντιδράσεις» στο πρόβλημα των μεταναστών κ.ά. Οι κ.κ. Μάρτιν Σουλτς και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ «παραβιάζουν» (υποτίθεται) τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους.

Η νέα πολωνική κυβέρνηση αντάλλαξε «βαριές εκφράσεις» (σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στη Βαρσοβία) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βλαστσισκόφκι κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση και, ονομαστικά, την καγκελάριο Μέρκελ για «απαράδεκτη συμπεριφορά» απέναντι στην Πολωνία την οποία απέδωσε στη «μόνιμη γερμανική υπεροψία», ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Μαριόζ Μπλάστσακ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «υπονομεύει» τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «προωθώντας τις συναλλαγές (της ΕΕ) με τη Ρωσία» και η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Στίντλο κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση «να ζητήσει συγγνώμη» για τα όσα διαπράττει σε βάρος της Πολωνίας. Ποια τα «εγκλήματά» τους;

Ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε την Πολωνία ότι αποτελεί «παραβίαση των αρχών της ΕΕ» η αντικατάσταση των δικαστών με κομματικούς φίλους της την οποία επιχειρεί. «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Πολωνία έχει τα χαρακτηριστικά πραξικοπήματος και είναι δραματικό. Θα φέρουμε το ζήτημα τον Ιανουάριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για συζήτηση σε βάθος» δήλωσε. Σχετική ανακοίνωση του γραφείου του τονίζει ότι ο κ. Σουλτς «ανησυχεί επειδή παραβιάζεται μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, συγκεκριμένα ο χωρισμός των εξουσιών σε μια δημοκρατία».

Πρώτη αντέδρασε η πρωθυπουργός κυρία Στίντλο. Κατηγόρησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας, γενίκευσε το θέμα τονίζοντας πως «κάτι τρέχει με το Ευρωκοινοβούλιο, αφού ο πρόεδρός του καταφέρεται εναντίον κράτους-μέλους» της ΕΕ και κάλεσε τον πρόεδρο Σουλτς να απολογηθεί. Ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βλαστσικόφσκι, ο οποίος αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «να ασχολείται με τους θεσμούς της Πολωνίας». «Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ», είπε, για τις «πολιτικές αποφάσεις της (νέας) κυβέρνησης». Ο υπουργός στράφηκε και προς τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Απαράδεκτοι οι χειρισμοί του», είπε, σε θέματα που έχουν σχέση με τη Ρωσία, ειδικότερα στο θέμα της Ουκρανίας και των κυρώσεων. Και του «υπενθύμισε» (sic) ότι «υπάρχουν πολλές μορφές δημοκρατίας στην ΕΕ» - η νέα πολωνική κυβέρνηση εφαρμόζει τη δική της. Στον ίδιο τόνο και για το ίδιο θέμα ο πολωνός υπουργός Αμυνας Αντονίν Ματσιέρεβιτς κατηγόρησε τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι «ανέχεται παραβίαση αποφάσεων (του Μινσκ) για την Ουκρανία», ενώ ανώνυμη πηγή του υπουργείου του έφθασε σε σημείο να αναφέρεται σε φήμες ότι στελέχη της Κομισιόν «ερωτοτροπούν (...) με τους γκεμπελίσκους του Κρεμλίνου». Η σχετική αναφορά αποσύρθηκε αργότερα από τη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα όπου αναρτήθηκε.

Ο πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιεβ Ζιόμπρο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Κατέθεσε εκ μέρους της κυβέρνησης προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον του γερμανικού υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με τον αγωγό «Nord Stream 2» ο οποίος θα μεταφέρει, μέσω Βαλτικής θάλασσας, ρωσική ενέργεια στη Γερμανία. Κακοτεχνίες και καταστροφή του περιβάλλοντος αναφέρονται στην προσφυγή. Πρόκειται για έργο που συμφωνήθηκε το 2011, έχει αρχίσει να υλοποιείται και δεν είχε προκαλέσει αντιδράσεις ως σήμερα εκτός από αντιρωσική αρθρογραφία στις βαλτικές χώρες, οι κακοτεχνίες κ.τ.λ. που προβάλλονται απορρίπτονται ως αστείες και σήμερα η δικαστική προσφυγή της Βαρσοβίας θεωρείται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες «μία ακόμη ενέργεια της νέας πολωνικής κυβέρνησης εναντίον της Γερμανίας», όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel».


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Αντίθετοι (και) στην προσέγγιση με Πούτιν
Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βλαστσισκόφκι και ο λιθουανός ομόλογός του Λίνας Λινκεβίσιους έστειλαν πριν από δέκα ημέρες επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ τον οποίο κατηγορούν ότι «υποβαθμίζοντας την ουσία» των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «προετοιμάζεται» για συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EUU), της νεόκοπης οικονομικής ένωσης στην οποία η Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σημαντικό ρόλο. Ο κ. Γιούνκερ είχε στείλει τον Νοέμβριο επιστολή στον πρόεδρο Πούτιν στην οποία έδειχνε το ενδιαφέρον της ΕΕ για συνεργασία και τον διαβεβαίωνε ότι «η Κομισιόν θα βοηθήσει πολύ» στην αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ. Απευθυνόμενοι στον πρόεδρο της Κομισιόν οι δύο υπουργοί «εκφράζουν τη λύπη τους» για αυτή την πρωτοβουλία του και «τονίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» ότι είναι αντίθετοι «σε ενέργειες με τέτοιους στόχους». Είναι ενδιαφέρον ότι η προσπάθεια των δύο υπουργών να έχουν τη γραπτή υποστήριξη και των ομολόγων τους της Εσθονίας και της Λετονίας δεν απέδωσε.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    ΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ | 21/12/2015 13:21
    να ξυπνήσετε γιατί η Γερμανική υπεροψία δεν θάφτηκε στον Β πάγκόσμιο και είναι πάντα ζωντανή. Κράτη όπως Αγγλία, Ελλάδα, Πολωνία, Γαλλία ,τότε Σοβιετική Ένωση, θρήνησαν από την Γερμανική αλαζονεία και θηριωδία, εκατομμύρια αθώα θύματα και τώρα ξανά αυτό το Έθνος το αφήνετε να κυβερνά την Ευρώπη και να σηκώνει το δάκτυλο σε όποιον δεν το υπακούει.Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
    και της πολιτικής μας
    απάντηση52