Σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν θα έπρεπε να επιδεινωθούν οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις εξαιτίας του «λάθους ενός πιλότου».
«Δεν θα θέλαμε να φτάσουμε σε τέτοια κατάσταση, αλλά ένα λάθος έγινε στην εδαφική επικράτειά μας. Ποιος έκανε το λάθος; Οι πιλότοι ήταν αμελείς και δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος _ εννοώντας στους δύο πιλότους του ρωσικού Su-24 που καταρρίφθηκε από την Τουρκία. Επιπλέον, προσέθεσε ότι «οι Τούρκοι πιλότοι είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν δράση σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες καταστάσεις» και ότι «ένα λάθος της ρωσικής πλευράς δεν πρέπει να οδηγήσει σε τόσο αρνητικά αποτελέσματα για τις διμερείς σχέσεις».
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι προειδοποίησε το πολεμικό αεροσκάφος δέκα φορές σε διάστημα 5 λεπτών, ενώ η ταυτότητα του αεροσκάφους δεν ήταν φανερή. Από την άλλη, η Μόσχα αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι το αεροπλάνο παρέμεινε εντός του συριακού εναέριου χώρου.
Ο Ερντογάν _ επιστρέφοντας με το προεδρικό αεροσκάφος από το Τουρκμενιστάν _ είπε σε δημοσιογράφους ότι «ένα περιστατικό που προέκυψε εξαιτίας του λάθους ενός πιλότου, ο οποίος δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις, δεν πρέπει να επιδράσει τις σχέσεις των δύο κρατών _ ιδιαιτέρως τις στρατηγικές σχέσεις. Το αποτέλεσμα που είχε το περιστατικό στις διμερείς σχέσεις μάς λυπεί πραγματικά.»
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πάει στο Τουρκμενιστάν για να συμμετάσχει σε ένα διεθνές συνέδριο τοπικών ηγετών _ αρκετοί εκ των οποίων έχουν στενές σχέσεις με τη Μόσχα και την Άγκυρα. Είπε πως κράτη που γειτονεύουν ή έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία προσπαθούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης για την κρίση αυτή. Υποστηρίζοντας ότι πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους του Τουρκμενιστάν, της Γεωργίας, τον πρωθυπουργό του Πακιστάν και τον αντιπρόεδρο του Ιράν, είπε πως όλοι ρώτησαν τι θα μπορούσε να γίνει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Από την κατάρριψη του αεροσκάφους, η Ρωσία έχει επιβάλει μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, περιορίζοντας τις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων _ κυρίως φρούτων και λαχανικών _ και προειδοποιώντας τους Ρώσους τουρίστες να μην επισκεφτούν τουρκικές περιοχές, ενώ επίσης πρόκειται να αναστείλει το αμοιβαία ελεύθερο καθεστώς βίζας με την Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου.
Οι κυρώσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να βλάπτουν την Τουρκία, και έτσι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Δεν υποστηρίζουμε τις εντάσεις. Θέλουμε να συνεχίσουμε την στρατηγική συνεργασία και τις σχέσεις με τη Ρωσία ακριβώς όπως ήταν μέχρι πρόσφατα. Έχουμε δουλέψει μαζί τα τελευταία 10 με 11 έτη. Θέλουμε να συνεχίσουμε».