Πριν από μία δεκαετία, το Χάμτραμκ, μια μικρή πόλη στην περιφέρεια του Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν γνωστή ως τόπος κατοικίας καθολικών κυρίως από την Πολωνία, απασχόλησε ιδιαίτερα τα αμερικανικά ΜΜΕ όταν το τότε δημοτικό συμβούλιό της επέτρεψε στον ιμάμη ενός τζαμιού να τοποθετήσει μεγάφωνα στη σκεπή του τεμένους για να καλεί τους όσους πιστούς για προσευχή. Όλοι όσοι διαφωνούσαν με την εν λόγω απόφαση έκαναν λόγο για εισβολή του μουσουλμανισμού στον δημόσιο χώρο.
Πρόσφατα, ωστόσο, το Χάμτραμκ όχι μόνο απασχόλησε ξανά τα ΜΜΕ αλλά κατέληξε και στα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων, γράφοντας παράλληλα Ιστορία καθώς έγινε η πρώτη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο δημοτικό συμβούλιο της οποίας πλειοψηφούν μουσουλμάνοι.
Κατά τις πρόσφατες εκλογές στις οποίες έξι υποψήφιοι διεκδικούσαν τρεις από τις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου, πρώτοι σε ψήφους αναδείχθηκαν, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τους αντιπάλους τους, τρεις μουσουλμάνοι με αποτέλεσμα σήμερα τέσσερα από τα έξι συνολικά μέλη του συμβουλίου να είναι μωαμεθανοί.
«Μην ξεκινάτε την ημέρα σας με τα σπασμένα κομμάτια του χθες. Κάθε μέρα που ξυπνάμε είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας», έγραψε ο 28χρονος Σάαντ Αλμασμάρι με καταγωγή από την Υεμένη, μετά την εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο του Χάμτραμκ ενώ ο επικεφαλής του δήμου Μπιλ Μάγιερ δήλωσε σε εφημερίδα του Ντιτρόιτ πως η πόλη του «έγραψε Ιστορία».
Επί του συνολικού πληθυσμού του Χάμτραμκ, το 24% είναι Άραβες, το 9% Αφροαμερικανοί, το 15% Μπαγκλαντεσιανοί, το 12% Πολωνοί ενώ υπάρχει και ένα 6% από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Λαμβάνοντας πάντως υπόψη ό,τι πριν από μία διετία, το 2013, ο μικρός αυτός δήμος έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ με μουσουλμανική πλειονότητα, η παρουσία τεσσάρων μουσουλμάνων στο δημοτικό συμβούλιο αποτελεί κάθε άλλο παρά έκπληξη.