Σοκαρισμένη ακόμη από τη νέα τραγωδία έξω από τη Μέκκα με τους τουλάχιστον 719 νεκρούς πιστούς που ποδοπατήθηκαν, η Σαουδική Αραβία προαναγγέλλει εκ νέου αναθεώρηση των κανονισμών ασφαλείας γύρω από το προσκύνημα, μαζί με διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού. Το Ιράν την ίδια ώρα καλεί το Ριάντ να «αναλάβει την τεράστια ευθύνη του».

Ο τελευταίος απολογισμός των σαουδαραβικών αρχών βρίσκεται στους 719 νεκρούς και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ο σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν ανέφερε πως διέταξε την αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας γύρω από το ισλαμικό προσκύνημα στη Μέκκα -το οποίο έχει στιγματιστεί από τραγικά δυστυχήματα, με πιο πρόσφατη την πτώση του γερανού με πάνω από εκατό νεκρούς.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ο βασιλιάς Σαλμάν ανέφερε πως «θα αναεθωρηθούν όλα τα υπάρχοντα σχέδια και oi διευθετήσεις με στόχο τη βελτίωση της διοργάνωσης και της διαχείρισης» των πληθών των προσκυνητών.

Τα πρώτα βέλη ήρθαν από την Τεχεράνη: Το Ιράν μετρά τουλάχιστον 131 νεκρούς μεταξύ των προσκυνητών στην τραγωδία της Πέμπτης.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επέκρινε τις ελλείψεις και, μιλώντας για «κακή διαχείριση», κάλεσε την σαουδαραβική κυβέρνηση «να αναλάβει την τεράστια ευθύνη που της αναλογεί».