Να αντιμετωπίσουν το «φαινόμενο Τραμπ» προσπάθησαν οι υπόλοποι δέκα διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στο δεύτερο ντιμπέιτ, με τον πολυεκατομμυριούχο να γίνεται στόχος από παντού και να μην χάνει το ταμπεραμέντο του -εκτός όμως από τις στιγμές που… η συζήτηση ήταν πολιτική, οπότε και δεν μιλούσε πολύ.

Στο δεύτερο ντιμπέιτ που διοργάνωσε το CNN μεταξύ των υποψηφίων, αδιαμφισβήτος πρωταγωνιστής ήταν (με τη βοήθεια των αντιπάλων του) ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συντονιστές της συζήτησης δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο να αποφύγουν τις συγκρούσεις μεταξύ των υποψηφίων, στρέφοντας κατά περιπτώσεις (όπως σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, Reuters και New York Times) τον έναν απέναντι στον άλλον.

Από το ξεκινήμα φάνηκε πως το ντιμπέιτ θα περιστρεφόταν γύρω από τον Τραμπ. Η Κάρλι Φιορίνα τον χαρακτήρισε «εξαιρετικό διασκεδαστή» και ο Ραντ Πολ «αλαζόνα ημιμαθή».

Ο Σκοτ Γουόκερ είπε πως «δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν μαθητευόμενο στο Λευκό Οίκο», αναφερόμενος και στον τίτλο της εκπομπής που παρουσίαζε ο Τραμπ.

Άργησε να του αντεπιτεθεί ο Τζεμπ Μπους, ο οποίος στο τέλος τον κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, για παλιότερη άσκηση πίεσης στον Λευκό Οίκο με φόντο τα καζίνο του.

Άλλα σημεία που τράβηξαν την προσοχή ήταν οι απαντήσεις που έδωσαν οι υποψήφιοι στο ερώτημα ποια γυναικεία προσωπικότητα θα επέλεγαν ως πρώτη που θα αποτυπωνόταν στο χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων.

Ο Ράντ Πολ διάλεξε τη σουφραζέτα Σούζαν Άντονι, ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Τεντ Κρους και ο Τραμπ (μετά από αυτούς) την ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς. Ο Χάκαμπι θα διάλεγε… τη γυναίκα του κι ο Μπεν Κάρσον… τη μητέρα του.

Ο Τζεμπ Μπους έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, λέγοντας πως θα διάλεγε την Μάργκαρετ Θάτσερ. Η μοναδική γυναίκα στο πλατό, η Φιορίνα, απάντησε πως δεν θα χρειαζόταν να μπει γυναίκα σε χαρτονόμισμα.

Ο Μπους έγινε επίσης για λίγο το επίκεντρο και στη συζήτηση για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Όταν ο Ραντ Πολ είπε με νόημα πως «κάποιος εδώ πέρα» έχει καπνίσει μαριχουάνα στο παρελθόν, ο Τζεμπ Μπους ανέφερε πως το είχε κάνει στα νιάτα του και το είχε παραδεχτεί.

Λίγο μετά, ανάρτησε στο Twitter το μήνυμα «Συγγνώμη μαμά».