Κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Βόρεια Κορέα, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο εντυπωσιακό 99,97 τοις εκατό. «Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στις εκλογές με εξαιρετικό ενθουσιασμό ώστε να παγιώσουν την επαναστατική εξουσία μέσω της εκλογής εκπροσώπων στις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
Τα αποτελέσματα, ωστόσο, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις εκλογές που πραγματοποιούνται στη χώρα, όταν ανακοινωθούν θα είναι κάθε άλλο παρά μη αναμενόμενα καθώς τα ψηφοδέλτια των πρώτων δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από το 2011, χρονιά κατά την οποία ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ-ουν, έφεραν το όνομα ενός μόνο «υποψήφιου».
Αλλά ούτε το γεγονός αυτό προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, από τη στιγμή που η Βόρεια Κορέα είναι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο.
Την ώρα που η Δανία συγκεντρώνει 92 στις 100 μονάδες και είναι η λιγότερη διεφθαρμένη χώρα στον πλανήτη, η ερμητικό βασίλειο του Κιμ Γιονγκ-ουν συγκεντρώνει μόλις 8 μονάδες και κατατάσσεται στην τελευταία θέση, μεταξύ 175 χωρών, μαζί με τη Σομαλία.
Πάντως, όπως εκτιμά ο Ντάνιελ Πίνκστον, αναλυτής του ινστιτούτου The International Crisis Group στη Σεούλ, «οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν ώστε να εντοπιστούν φυγάδες και άτομα η τύχη των οποίων αγνοείται».
«Η κυβέρνηση ελέγχει τις λίστες με τους ψηφοφόρους και στην περίπτωση που δεν εντοπιστεί το όνομά σου διεξάγεται έρευνα», εξήγησε ένας Βορειοκορεατής φυγάς στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα NK News. «Συνήθως οι φυγάδες και οι άνθρωποι που έχουν εξαφανιστεί εντοπίζονται κατά τη διάρκεια των εκλογών. Εάν το κράτος διαπιστώσει πως δεν έχεις ψηφίσει τότε είναι σίγουρο πως θα αντιμετωπίσεις προβλήματα τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου», πρόσθεσε το NK News, το οποίο ειδικεύεται στη συλλογή ειδήσεων και πληροφοριών από το οικογενειοκρατούμενο μιλιταριστικό και σταλινικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας.