«Εχεις ιδέα πόσα κερδίζω από τους μετανάστες; Το εμπόριο ναρκωτικών είναι λιγότερο προσοδοφόρο. Εφέτος κλείσαμε με 40 εκατομμύρια τζίρο, αλλά όλα τα χρήματα και το κέρδος βγήκαν από τους τσιγγάνους, την επείγουσα ανάγκη για στέγαση και τους πρόσφυγες».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Σαλβατόρε Μπούτσι, δεξί χέρι του Μάσιμο Καρμινάτι, ενός 54χρονου Ιταλού ο οποίος ξεκινώντας την εγκληματική του δράση από τους κόλπους της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, τη δεκαετία του 1970, κατέληξε να είναι ο επικεφαλής της Μαφίας της Πρωτεύουσας της Ιταλίας, μιας μαφιόζικης εγκληματικής οργάνωσης η οποία μέσω ενός δικτύου συνεταιρισμών κατάφερε να διεισδύσει στις προμήθειες του δήμου της Ρώμης για την αποκομιδή των απορριμμάτων, στην προμήθεια λεωφορείων, στην κατασκευή και διαχείριση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και τσιγγάνων, στη συντήρηση χώρων πρασίνου, στην εκμετάλλευση δημοτικών παραλιών και στη συντήρηση ποδηλατοδρόμων. Η Μαφία έχει μεγάλη διείσδυση στην ιταλική κοινωνία και διαπλέκεται με κάθε λογής εξουσία, τοπική και εθνική.
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι ιταλικές Αρχές κατάφεραν ένα ισχυρό πλήγμα εναντίον της Μαφίας της Πρωτεύουσας συλλαμβάνοντας 37 άτομα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί και επιχειρηματίες του δήμου και της περιφέρειας της Ρώμης, και κατάσχοντας περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Στη λίστα των Αρχών με τους 100 και πλέον υπόπτους ξεχώριζε το όνομα του ακροδεξιού νεοφασίστα Τζιάνι Αλεμάνο, δημάρχου της Αιώνιας Πόλης ως το 2013.
Το δεύτερο κύμα συλλήψεων στο πλαίσιο της επιχείρησης Mafia Capitale, όπως την αποκαλούν τα ιταλικά μέσα, σημειώθηκε τώρα, στις αρχές Ιουνίου. Αλλα 44 άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενα για αδικήματα όπως η σύσταση μαφιόζικης οργάνωσης, ο εκβιασμός, η τοκογλυφία, η δωροδοκία, το «στήσιμο» διαγωνισμών και το ξέπλυμα χρήματος. Μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται γερουσιαστές και βουλευτές, τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά, ενώ αίσθηση προκαλεί και η εμπλοκή του ονόματος του Τζιουζέπε Καστιλιόνε στις έρευνες, νυν υφυπουργού Γεωργίας της Ιταλίας και στελέχους της Νέας Κεντροδεξιάς, του κόμματος του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Αντζελίνο Αλφάνο που στηρίζει την κυβέρνηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Σύμφωνα με την ιταλίδα δημοσιογράφο Σίλβια Μαρκέτι, οι Αρχές δείχνουν πρόθυμες να πολεμήσουν με όλα τα μέσα τα πανίσχυρα συνδικάτα του εγκλήματος: την Καμόρα στη Νάπολι, την Κόζα Νόστρα στη Σικελία, την Ντρανγκέτα στην Καλαβρία και τη Σάντα Κορόνα Ουνίτα στην Απουλία. Ενδεικτικό των προθέσεών τους είναι το γεγονός ότι ως το τέλος του περασμένου Μαρτίου είχαν κατασχεθεί περισσότερα από 6.800 περιουσιακά στοιχεία της Μαφίας, αρκετά από τα οποία επαναξιοποιούνται με στόχο το δημόσιο όφελος.
Κάποιοι ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη. «Η υπόθεση Mafia Capitale διαφέρει πολύ σε σχέση με τις τυπικές ενέργειες της Μαφίας. Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απλούστερη μορφή εγκληματικότητας η οποία συνδέθηκε ευκαιριακά με την πολιτική εξουσία χάρη στη γενικευμένη ανοχή. Η πραγματική Μαφία είναι πολύ πιο εξελιγμένη και αιματηρή. Κατά τη γνώμη μου η Μαφία της Πρωτεύουσας αφορά περισσότερο την πολιτική διαφθορά παρά τη Μαφία» δηλώνει στο «Βήμα» ο Φράνκο Παβοντσέλο, πολιτικός αναλυτής και πρόεδρος του Πανεπιστημίου John Cabot της Ρώμης.
Οσον αφορά την εγκληματική δράση της πραγματικής Μαφίας, σύμφωνα με τον ιταλό ακαδημαϊκό, δεν πρόκειται να τερματιστεί γιατί «η Μαφία (θα συνεχίσει να) είναι ισχυρή εκεί όπου είναι αδύναμο το κράτος, σε μέρη όπου η παραγωγική διαδικασία και οι κοινωνικές δραστηριότητες δεν ελέγχονται, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τα δικαιώματά τους δίχως να καταλήξουν θύματα και βίας».

«Η Μαφία»
υπογραμμίζει ο Παβοντσέλο «ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα του ιταλικού Νότου αλλά εξελίσσεται και μετατοπίζεται προς τον Βορρά, όπου ήδη ελέγχει τεράστιες εκτάσεις μέσω της αποκαλούμενης μαφίας των «λευκών γιακάδων». Αυτός είναι ο νέος μεγάλος κίνδυνος, η είσοδος παράνομων κεφαλαίων στην επίσημη οικονομία. Πιστεύω ότι το φαινόμενο της Μαφίας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, έχει εισέλθει σε μια μακροχρόνια διαδικασία παρακμής η οποία θα αναγκάσει τη Μαφία να μεταλλαχθεί εισβάλλοντας ολοένα περισσότερο στη σύγχρονη επίσημη οικονομία και δρώντας με λιγότερο εντυπωσιακούς τρόπους εναντίον του κράτους».

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Viva la Μafia!

«Ναι, ζήτω η Μαφία, η οποία είναι πιο συνεπής, δεν φέρει στολή, δεν εισβάλλει στη ζωή σου παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας, δεν μεταμφιέζεται σε θεματοφύλακα της τάξης, δεν σε κοροϊδεύει με ψευδοκανονισμούς που διαρκώς αλλάζει προς όφελός της. Η Μαφία δεν κάνει λάθη, είναι αξιόπιστη, ακριβής. Ξεκάθαρες συμφωνίες, μακροχρόνια φιλία. Δηλώνω σε όλους τους μαφιόζους ότι είμαι έτοιμος να πληρώσω προμήθεια, αρκεί να υπάρχουν κανόνες ισχυροί και ξεκάθαροι, βασίζομαι σε εσάς και στη σοβαρότητά σας». Μήνυμα που ανάρτησε την Τετάρτη στο Facebοok ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ στο Παλέρμο, αφότου ενημερώθηκε από τον δήμο ότι υποχρεούται να κλείσει την επιχείρησή του για διάστημα πέντε ημερών εξαιτίας προγενέστερων παραβάσεών του.
Οστά στο Πάνθεον

Το 1992 ο Τζιοβάνι Φαλκόνε, ο δικαστής που κήρυξε τον πόλεμο στην Κόζα Νόστρα, την πανίσχυρη σικελική μαφία, σκοτώθηκε, μαζί με τη σύζυγό του και τρεις άνδρες της φρουράς του, έπειτα από έκρηξη εκατοντάδων κιλών εκρηκτικών που είχαν τοποθετήσει άνδρες του διαβόητου Τότο Ριίνα σε αυτοκινητόδρομο έξω από το Παλέρμο. Την περασμένη Τρίτη τα λείψανα του ανθρώπου που μετατράπηκε σε ήρωα και σύμβολο του αγώνα κατά της Μαφίας μεταφέρθηκαν στη βασιλική του San Domenico, το Πάνθεον της Σικελίας.
Καμπανάκι από Fitch

Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Mafia Capitale ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις δημοτικές αρχές της Αιώνιας Πόλης αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος και την ολοκλήρωση ενός προγράμματος εξυγίανσης που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2016. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Μάλιστα οι έρευνες για διαφθορά δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στη διάλυση του δημοτικού συμβουλίου και στην προκήρυξη νέων εκλογών, αναφέρεται στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης.

Αλντο Τσίβικο, καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ
«Για να απαλλαχθούμε είναι απαραίτητη μια ηθική επανάσταση»

«Αυτό που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες είναι η αποκάλυψη ενός κοινού μυστικού. Η σχέση μεταξύ Μαφίας και πολιτικής δεν αποτελεί είδηση, όπως επίσης δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι η Μαφία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε περιοχές πέραν της επικράτειας της Νότιας Ιταλίας. Πρόσφατες έρευνες, για παράδειγμα, αποκάλυψαν τον βαθμό εγκαθίδρυσης της Ντρανγκέτα, της καλαβρέζικης μαφίας, στη Λομβαρδία. Η Μαφία αποτελεί μια μορφή εξουσίας η οποία αναγκαστικά συνδέεται με άλλες εξουσίες, νόμιμες και παράνομες, αλλά είναι η σχέση της με την πολιτική εξουσία το στοιχείο που τη διαφοροποιεί από άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος»
εξηγεί στο «Βήμα» ο Αλντο Τσίβικο, καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ και σύμβουλος σε ζητήματα της Μαφίας κατά το παρελθόν του επί σειρά ετών δημάρχου του Παλέρμου Λεολούκα Ορλάντο.
Σύμφωνα με τον ιταλό ειδικό, για να μπορέσει να απαλλαχθεί κάποια στιγμή η Ιταλία από τη δράση της Μαφίας, δεν αρκεί μόνο η δράση θαρραλέων δικαστών αλλά «είναι απαραίτητη και μια ηθική επανάσταση η οποία θα περιθωριοποιήσει τις όποιες συμπεριφορές απορρέουν από την ιδέα ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ότι όλα είναι θεμιτά. Η Μαφία είναι σίγουρα ισχυρή αλλά δεν είναι πανίσχυρη. Ενα δέντρο που πέφτει προκαλεί περισσότερο θόρυβο από ένα δάσος που αναπτύσσεται. Υπάρχουν στην ιταλική κοινωνία τα αντισώματα για την καταπολέμηση της Μαφίας. Οπως έλεγε ο δικαστής Τζιοβάνι Φαλκόνε, η Μαφία είναι ένα ανθρώπινο φαινόμενο και όπως όλα τα ανθρώπινα φαινόμενα έχει μια αρχή και θα έχει και ένα τέλος. Για να αρχίσει όμως να αγωνιά η Μαφία είναι απαραίτητη η πολιτισμική ανανέωση της ιταλικής κοινωνίας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ