Επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα σχεδίαζαν οι ένοπλοι στο Κουμάνοβο με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, δήλωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι στον απόηχο των συγκρούσεων στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο.

Σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έκανε λόγο για την εξάρθρωση της «πιο επικίνδυνης ομάδας τρομοκρατών» στα Βαλκάνια, εκπαιδευμένων μαχητών που έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στην περιοχή και τη Μέση Ανατολή και εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε.

Οι ένοπλοι εξουδετερώθηκαν έπειτα από μάχες διάρκειας 28 χωρών, ανέφερε.

«Απώτερος στόχος των τρομοκρατών, η αποσταθεροποίηση της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’. Δυστυχώς, στις μάχες με τους τρομοκράτες στο Κουμάνοβο, οκτώ αστυνομικοί, τους οποίους θα θυμόμαστε για πάντα, έχασαν τη ζωή τους, όμως έσωσαν τις ζωές περίπου άλλων 8.000 πολιτών», δήλωσε ο Γκρούεφσκι.

Άλλοι 37 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο των Σκοπίων, οι περισσότεροι με ελαφρά τραύματα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών» στο Κουμάνοβο ήταν από τις πιο δύσκολες και εξήρε τον «επαγγελματικό τρόπο» με τον οποίο αυτή διεξήχθη.

Πρόσθεσε ότι περίπου 30 μέλη παραδόθηκαν στην αστυνομία και οδηγούνται στον ανακριτή.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι αρχές, κάποιοι από τους «τρομοκράτες» που συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κουμάνοβο συνδέονται με την ομάδα 40 ενόπλων, που πριν από δύο εβδομάδες εισέβαλαν στο αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

Ο Γκρούεφσκι χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνους και καλά εκπαιδευμένους στις μάχες τους ενόπλους που βρέθηκαν στο Κουμάνοβο, καθώς, όπως είπε κάποιοι από αυτούς έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Δήλωσε ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ κατάφερε να εξουδετερώσει την πιο επικίνδυνη ένοπλη ομάδα στα Βαλκάνια.

Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα του έχει τις δυνάμεις να αντιμετωπίσει παρόμοιους κινδύνους και σημείωσε ότι όποιος επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει την ΠΓΔΜ θα έχει την τύχη των «τρομοκρατών» που σκοτώθηκαν στο Κουμάνοβο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ίβο Κότεσκι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι επικεφαλής της ομάδας των ένοπλων Αλβανών προέρχονταν από το Κόσοβο και προσέθεσε ότι πάνω από 30 μέλη της ομάδας, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολίτες της ΠΓΔΜ (αλβανικής εθνικής καταγωγής), παραδόθηκαν στην αστυνομία.