Σε νομικό κενό βρίσκεται, για λίγες ώρες ακόμη όπως όλα δείχνουν, η έκσταση, η κεταμίνη και δεκάδες άλλες ψυχότροπες ουσίες στην Ιρλανδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική την νομοθεσία που απαγόρευε τις εν λόγω ναρκωτικές ουσίες, κάνοντας ουσιαστικά νόμιμη την κατοχή τους.

Οι ιρλανδοί βουλευτές κινήθηκαν άμεσα, ψήφισαν νέο νόμο τη νύχτα προς Τετάρτη ο οποίος και πηγαίνει εσπευσμένα για κύρωση στον πρόεδρο ώστε να τεθεί αυθημερόν σε ισχύ.

Από την ώρα της απόφασης του Δικαστηρίου και μέχρι τότε πάντως, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει τις ουσίες.

Το Δικαστήριο είχε ασχοληθεί με προσφυγή ενός ιδιώτη που είχε καταδικαστεί το 2012 για κατοχή 4-MEC. H ουσία είχε απαγορευτεί, μαζί με περίπου άλλες 100, τέσσερα χρόνια νωρίτερα με βάση τον επίμαχο νόμο.

Επειδή ο νόμος (του 1977) που έδινε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη χρήση των ψυχοτρόπων ουσιών είχε κυρωθεί χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή, το Δικαστήριο τον έκρινε αντισυνταγματικό.

Ο ιρλανδός υπουργός Υγείας Λίο Βαραντκάρ παρουσίασε ήδη το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Κοινοβούλιο νέο νόμο που θα ρυθμίζει το πεδίο. Ο νόμος υπερψηφίστηκε τη νύχτα προς Τετάρτη και, όπως αναφέρουν οι Irish Times, θα περάσει στη συνέχεια από την Άνω Βουλή και θα καταλήξει στον πρόεδρο για υπογραφή. Αυτά αναμένονται να γίνονται εσπευσμένα, εντός της ημέρας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν επηρέαζε το πλαίσιο για ναρκωτικά όπως η κάνναβη, η ηρωίνη ή η κοκαΐνη, που παραμένουν παράνομα.