Παγκόσμιος ισλαμικός τζιχάντ στο Facebook και το Twitter; Ετσι φαίνεται. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ο Αλί Σουφάν, ο πρώην πράκτορας του FBI που έπαιξε ρόλο-κλειδί στη σύλληψη των εγκεφάλων πίσω από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001, μιλάει για την επιτυχημένη στρατηγική των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι πολύ εξοικειωμένοι με αυτά τα μέσα – ξέρουν πώς λειτουργούν. Είναι πολύ δικτυωμένοι με την γενιά του iPhone. Αναπτύσσουν διάφορα εργαλεία σε διαφορετικές αγορές – χρησιμοποιώντας κυρίως το Twitter στην περιοχή του Κόλπου, για παράδειγμα, και το Facebook στη Συρία. Το δίκτυο είναι πολύ αποκεντρωμένο και αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον. Είναι η πρώτη οργάνωση αυτού του είδους που κατανοεί την επίδραση των μέσων μαζικής δικτύωσης», λέει ο Σουφάν.


Spiegel: Ξέρετε πόσοι άνθρωποι εργάζονται στο τμήμα προπαγάνδας;
Σουφάν: Γνωρίζουμε ότι ένας ολόκληρος στρατός από bloggers, συγγραφείς και ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα άλλο εκτός από το να παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εργάζονται για τo IS.
Σύμφωνα με τις έρευνές μας, οι περισσότεροι βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου ή της Βόρειας Αφρικής. Το πρόγραμμα το ξεκίνησε ο Αμπου Αμρ αλ-Σάμι, Σύριος που γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία. Και ξέρουμε ότι κάποια στιγμή πάνω από 12.000 λογαριασμοί στο Twitter ήταν συνδεδεμένοι με το IS. Μία από τις μοναδικές τακτικές που χρησιμοποιεί αυτή η οργάνωση είναι η αποκέντρωση της προπαγάνδας της. Το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγιστοποιήσει τον έλεγχο του μηνύματός της, εκχωρώντας τον έλεγχο της μετάδοσής του. Αυτό είναι νέο.

Spiegel: Μπορεί να έχουν επιτυχία μέτρα όπως το κλείσιμο λογαριασμών στο Twitter;

Σουφάν: Είναι πολύ δύσκολο. Oταν το Twitter κλείνει έναν από τους λογαριασμούς τους, ανοίγουν έναν άλλο. Πώς, λοιπόν, μπορείς να ελέγξεις ένα τέτοιο αποκεντρωμένο δίκτυο με χιλιάδες υποστηρικτές; Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί επίσης λιγότερο γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Quitter. Ανεβάζουν επίσης ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) στο justpaste.it, μια ιστοσελίδα με έδρα στην Πολωνία, για να μοιράζονται links, ταινίες και πολλά δεδομένα.

Spiegel: Γιατί ασκεί τέτοια έλξη στους νέους το μήνυμα του IS;

Σουφάν: Υπάρχουν διάφορα κίνητρα που οδηγούν ανθρώπους να ενταχθούν σε μια οργάνωση αυτού του είδους. Οι περισσότεροι οπαδοί του IS ήταν παιδιά όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Εχουμε να κάνουμε με μια νέα γενιά που έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για τον παγκόσμιο τζιχάντ.
Για αυτούς, η Αλ Κάιντα είναι μια οργάνωση γέρων. Αλλά το IS είναι νέο και μοντέρνο… Παρ ‘όλα αυτά, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να είναι ο ήρωάς τους. Φωτογραφίες του βρίσκονται στις ιστοσελίδες των πολυάριθμων οπαδών του IS. Η ιδεολογία είναι η ίδια, η στρατηγική είναι διαφορετική.