Πόσοι από σας έχετε επιλέξει την αεροπορική εταιρία που θα ταξιδέψετε με βάση το φαγητό που προσφέρει; Σίγουρα λίγοι. Ωστόσο, όσοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την υπηρεσία αυτή, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά στα γαστρονομικά βραβεία του περιοδικού Saveur, που πρόσφατα βράβευσε τις αεροπορικές εταιρίες με κριτήριο την ποιότητα στο φαγητό που προσφέρουν στον αέρα.
Κάθε χρόνο, το αμερικανικό περιοδικό δίνει βραβεία σε 20 διαφορετικές κατηγορίες σχετικά με το φαγητό, όπως οι καλύτερες πόλεις ή τα καλύτερα ξενοδοχεία. Οι κριτές χωρίζονται σε δύο ομάδες. Από τη μία ψηφίζει μια ομάδα από 36 ειδικούς στο ζήτημα και από την άλλη οι αναγνώστες του περιοδικού. Όπως φάνηκε στα περισσότερα βραβεία, παρατηρήθηκε διαφορά στις απόψεις των δύο ομάδων.
Στη κατηγορία των αεροπορικών εταιριών με το καλύτερο φαγητό, τα βραβεία δόθηκαν σε ξεχωριστούς τομείς, δηλαδή σε επίπεδο οικονομικής, business (επιχειρηματικής) και πρώτης θέσης.
Υπήρξε ομοφωνία στο πρώτο βραβείο του καλύτερου φαγητού για την οικονομική θέση: «βασίλισσα» αναδείχθηκε η εταιρία Singapore Airlines.
Στις άλλες δύο κατηγορίες τα πράγματα ήταν πιο σύνθετα. Στη πρώτη και στην επιχειρηματική θέση, οι μεν εμπειρογνώμονες ψήφισαν την αεροπορική εταιρία Emirates, οι δε αναγνώστες προτίμησαν την Omar Air.
Τέλος, βραβείο δόθηκε και στην αεροπορική εταιρία που προσφέρει το καλύτερο κρασί στους επιβάτες του, με την αυστραλιανή εταιρία Qantas να έρχεται πρώτη.