Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις «έπιασαν πάτο» και η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει για καιρό, δήλωσε τη Δευτέρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Κατεβήκαμε αρκετά βαθιά. Και ελπίζω αληθινά ότι αυτή η πτώση το επιπέδου της συνεργασίας έπιασε πάτο»
και δεν θα πάει πιο κάτω, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη διάρκεια διάσκεψης απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες σε ένα «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» που οργανώθηκε στη Μόσχα από το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία.

«Προς το παρόν, αυτή η διαδικασία προχωρεί χωρίς νέα πτώση, αλλά και χωρίς να γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις μας», δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας πάντως πως «δεν πρόκειται για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Αυτή η περίοδος της ψυχρότητας «θα έχει διάρκεια», δήλωσε και πρόσθεσε πως η αναθεώρηση από τους Αμερικανούς της θέσης τους στον κόσμο (…) θα πάρει καιρό.

Εκδηλώνοντας την απαισιοδοξία του για αυτή την «επάνοδο στην πρακτική του ψυχρού πόλεμου» ο ρώσος υπουργός δήλωσε ότι θα περάσει καιρός ώσπου η αμερικανική κυβέρνηση «επανεξετάσει τη θέση της στον κόσμο, ώσπου να αντιληφθεί την ουσία των όσων συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες, ώσπου να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από τον πολυκεντρικό κόσμο και ότι εμφανίστηκαν νέα οικονομικά, χρηματικά και πολιτικά κέντρα στον κόσμο».

Όμως, «η εξέλιξη του κόσμου συνεχίζεται», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

Στον ίδιο τόνο και τα σχόλια του ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε δηλώσεις του αμερικανού ομόλογου του Τσακ Χάγκελ, ο οποίος δήλωσε ότι ο αμερικανικός Στράτος πρέπει να είναι έτοιμος «να αντιμετωπίσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Μας βάζουν σε «σοβαρές σκέψεις οι θέσεις του Τσακ Χάγκελ για την ανάγκη να ετοιμάζεται ο αμερικανικός στρατός να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες και ικανές ρωσικές δυνάμεις στο κατώφλι του ΝΑΤΟ». δήλωσε ο κ. Σόιγκου. Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει σενάρια για στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τους συνεργάτες του Πεντάγωνου». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζω τον Τσακ Χάγκελ. Η ομιλία του ήταν ομιλία στρατιωτικού αντίπαλου και αυτό με εκπλήσσει, για να μη πω κάτι χειρότερο».

Μιλώντας σε διάσκεψη στρατιωτικών στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει: «Οι απαιτήσεις μας από τον στρατό θα είναι όλο και μεγαλύτερες, όλο και πιο διαφορετικές. Οι απειλές από τρομοκράτες και από εξεγερμένους θα συνεχίσουν να υπάρχουν, θα πρέπει όμως να ασχοληθούμε και με τη Ρωσία, με τον σύγχρονο και ικανό ρωσικό στρατό (…) στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναρτήθηκαν οι δηλώσεις του Σόιγκου και η ακόλουθη «υπόμνηση»: «Δεν υπάρχει σήμερα στον κόσμο σημείο ανωμαλίας που να μην είναι παρών ο αμερικανικός στρατός. Και όταν εκπληρώνει την αποστολή του, αυτό που θεωρεί προώθηση της δημοκρατίας, αυτά τα μέρη βυθίζονται σε ένα αληθινά αιματηρό χάος. Παράδειγμα η Λιβύη, το Αφγανιστάν, η Συρία, ακόμη και η Ουκρανία».

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα σε σερβική εφημερίδα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι τηρεί εχθρική στάση έναντι της Ρωσίας.

Η ουκρανική κρίση έχει οδηγήσει σε μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας που δεν έχει προηγούμενο από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντιπαρατίθενται επίσης εδώ και τρία χρόνια σχετικά με τη Συρία, όπου οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την αντιπολίτευση ενώ οι Ρώσοι είναι οι σύμμαχοι του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.