Ο ξαφνικός θάνατος σε δυστύχημα του υποψήφιου των σοσιαλιστών Εντουάρντο Κάμπος για την προεδρία της Βραζιλίας έφερε τα πάνω-κάτω σε μια διαδικασία που έμοιαζε να είναι «περίπατος» για την νυν πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ. Η ανάδειξη της Μαρίνα Σίλβα ως υποψήφιας στη θέση του αδικοχαμένου Κάμπος τείνει να εξελιχθεί και πάλι σε πονοκέφαλο για την Ρουσέφ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ibope, που δημοσιεύει η εφημερίδα Diario do Sao Paulo, η Σίλβα έχει ήδη προσπεράσει στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων τον υποψήφιο της Αντυιπολίτευσης Αέσιο Νέβες.

Σύμφωνα με την έρευνα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών του Οκτωβρίου η Ρουσέφ θα κέρδιζε το 34% των ψήφων, η Σίλβα το 29% και ο Νέβες το 19%.

Σημειώνεται ότι ο Εντουάρντο Κάμπος, κινείτο στα επίπεδα του 9%-10% σε όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Στον δεύτερο γύρο, η Μαρίνα Σίλβα θα κέρδιζε την Ρουσέφ με 45%, έναντι 36% της νυν προέδρου. Ωστόσο, η Ρουσέφ θα κέρδιζε τις εκλογές, εφόσον απέναντί της στον δεύτερο γύρο βρεθεί ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Νέβες: εκείνος θα συγκέντρωνε το 35%, έναντι 41% της προέδρου.

Το 2010 η Ντίλμα Ρουσέφ έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, διαδεχόμενη τον εξαιρετικά δημοφιλή Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα. Στον πρώτο γύρο είχε λάβει 47% και στον δεύτερο 56%.

Παρούσα σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση ήταν και η Μαρίνα Σίλβα, υπουργός Περιβάλλοντος επί προεδρίας «Λούλα». Ήταν η αποκάλυψη των εκλογών του 2010, αφού έλαβε το σχεδόν το 20% των ψήφων.

Για πολλούς, η Ρουσέφ έχασε την πανηγυρική εκλογή από τον πρώτο γύρο, λόγω του υψηλότατου ποσοστού της Σίλβα.

Τώρα την βρίσκει και πάλι μπροστά της…

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης