Το Ιράν προμήθευσε με όπλα και πυρομαχικά τις δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν.

«Ζητήσαμε όπλα και το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα που μας προμήθευσε με όπλα» δήλωσε ο Μπαρζανί.

Μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος συγκρούσθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με τους κούρδους μαχητές πεσμεργκά και πήραν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών στην περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Ζαρίφ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι το Ιράν δεν έχει στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά βοηθάει τη Βαγδάτη και τους Κούρδους «με άλλα μέσα», σύμφωνα με το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρουντάβ.

«Ζητούμε την ενότητα και την ασφάλεια του Ιράκ και θεωρούμε την κατάσταση της ασφάλειας του Ιράκ δική μας»
δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της σιιτικής ιρανικής κυβέρνησης. «Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργεί απειλή διεθνώς και αυτή η απειλή δεν είναι μόνο για τους περιφερειακούς γείτονες».

Ο Ζαρίφ έφθασε την Τρίτη στην κουρδική πρωτεύουσα εν μέσω πληροφοριών ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανακατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας Φράγμα της Μοσούλης.

Ο Μπαρζανί διέψευσε τις πληροφορίες αυτές λέγοντας πως «το Φράγμα της Μοσούλης βρίσκεται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο των πεσμεργκά».