Σοκ στη Γαλλία, πρώτη είδηση διεθνώς: υπό κράτηση, για 24 ώρες, τέθηκε ο Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας προσήλθε στην έδρα της υπηρεσίας καταπολέμησης διαφθοράς για να ανακριθεί σχετικά με το σκάνδαλο αθέμιτης άσκησης επιρροής και κατάχρησης εξουσίας.
Ο τέως πρόεδρος έφτασε στις οκτώ το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της αρμόδιας DCPJ στην Ναντέρ και αφέθηκε ελεύθερος στις 8 το πρωί της Τετάρτης.

Η έρευνα εξετάζει εάν ο Σαρκοζί προσπάθησε, μέσω των υπόλοιπων εμπλεκόμενων, να αποκτήσει πληροφορίες γύρω από εν εξελίξει δικαστική έρευνα και να επηρεάσει την έκβασή της. Οι αναφορές στα γαλλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Σαρκοζί προσέφερε στον Αζιμπέρτ ως αντάλλαγμα την τοποθέτησή του στο Μονακό.

Η ποινική δίωξη ενός πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι πρωτοφανής στα χρονικά και βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες του Σαρκοζί να διεκδικήσει πάλι την προεδρία, το 2017.

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί ανακρίθηκε επίσης τη Δευτέρα με την κατηγορία ότι αναζήτησε εμπιστευτικές πληροφορίες για τις δικαστικές έρευνες κατά του πρώην ηγέτη.

Οι ανακριτές προσπαθούν να ανακαλύψουν αν ο 59χρονος Σαρκοζί, ο οποίος ήταν πρόεδρος το διάστημα 2007-2012, είχε υποσχεθεί μια υψηλή θέση στο Μονακό στον υψηλόβαθμο δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ με αντάλλαγμα πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για το σκάνδαλο της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογική εκστρατείας του 2007. Περιστρέφονται γύρω από ισχυρισμούς ότι ο Σαρκοζί είχε προειδοποιηθεί για την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών του στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο Αζιμπέρ, ένας από τους ανώτερους δικαστές στο εφετείο, κλήθηκε επίσης για ανάκριση, μαζί με έναν άλλον δικαστή και τον δικηγόρο του Σαρκοζί Τιερί Ερζόγκ.
Η δεξιά αντιπολίτευση της Γαλλίας παραπαίει μετά τη δημοσίευση των μυστικών συνομιλιών που γίνονταν στο προεδρικό μέγαρο κατά τη διάρκεια της θητείας του Σαρκοζί.

Οι ηχογραφήσεις, στις οποίες ακούγεται ο Σαρκοζί να συζητεί εμπιστευτικές υποθέσεις του κράτους και να χαριεντίζεται με τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι, έγιναν από τον Πατρίκ Μπουισόν, έναν από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου.

Εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με πολιτικές ρίζες στην Ακροδεξιά, ο Μπουισόν ενορχήστρωσε την εκλογή του Σαρκοζί το 2007, πιέζοντάς τον να σκληρύνει τη στάση του σχετικά με τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και την εθνική ταυτότητα.

Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Σαρκοζί είχε απόλυτη ασυλία από κάθε δίωξη. Αλλά τώρα είναι, κατά το Σύνταγμα, απλός πολίτης, ίσος και υπόλογος, όπως όλοι, απέναντι στη Δικαιοσύνη. Ηδη οι ανακρίσεις πέφτουν βροχή για τα σκάνδαλα διαφθοράς και για τα δεκάδες εκατομμύρια στα μαύρα ταμεία της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πιο επικίνδυνο για τον Σαρκοζί είναι το σκάνδαλο Μπετανκούρ. Αν υπάρχουν χειροπιαστά ενοχοποιητικά στοιχεία για κάτι, είναι για αυτή την υπόθεση. Το 2010 ο λογιστής της πλουσιότερης γυναίκας της Γαλλίας, της 89χρονης Λιλιάν Μπετανκούρ, κατήγγειλε ότι η κληρονόμος της αυτοκρατορίας καλλυντικών L’Oreal έκανε παράνομη δωρεά 800.000 ευρώ, σε ρευστό, λίγους μήνες πριν από την εκλογή του Σαρκό.

Ανθρωπος της Μπετανκούρ φέρεται να έδωσε φάκελο με 150.000 ευρώ στον Ερίκ Βερτ, πρώην υπουργό Εργασίας και υπεύθυνο οικονομικών της εκστρατείας του Σαρκοζί. Ο Βερτ ανακρίνεται. Εχει αποδειχθεί ότι τα χρήματα προήλθαν από λογαριασμούς της Μπετανκούρ στην Ελβετία. Λέγεται ότι ποσό από τα χρήματα αυτά το πήρε, μέσα σε άλλον καφετί φάκελο, με τα ίδια του τα χέρια ο Σαρκοζί.

Αν η γενναιοδωρία της Μπετανκούρ ήταν το αντάλλαγμα για φορολογικές διευκολύνσεις, ένα άλλο σκάνδαλο λέγεται ότι έγινε χάριν διπλωματικών παιχνιδιών με τη Λιβύη του Καντάφι. Πολλοί είχαν εκπλαγεί όταν ο νεοεκλεγείς τότε Σαρκοζί προσκάλεσε επισήμως τον συνταγματάρχη και τον χαρακτήρισε «αδελφό ηγέτη». Του επέτρεψε μάλιστα να στήσει τη βεδουίνικη σκηνή του έξω από το μέγαρο των Ηλυσίων.

Η αριστερή ενημερωτική ιστοσελίδα Mediapart ισχυρίστηκε ότι έχει έγγραφες αποδείξεις πως 50 εκατ. ευρώ από τη Λιβύη ξεπλύθηκαν μέσα από διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατέληξαν στην εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.

Ο γιος του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ έχει πει δημοσίως ότι η χώρα του χρηματοδότησε την εκλογή του Σαρκοζί και έχει ζητήσει από αυτόν «τον παλιάτσο να επιστρέψει τα χρήματα του λιβυκού λαού».

Οι οπαδοί του Σαρκοζί καταγγέλλουν ότι οι δικαστές υποκινούνται από πολιτικές σκοπιμότητες και ότι πίσω τους βρίσκεται η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Πώς τυχαίνει, ρωτούν, και κάθε φορά που ο Σαρκοζί κάνει μια κίνηση για να επιστρέψει στην πολιτική ζωή, τα ΜΜΕ τροφοδοτούνται με νέες αποκαλύψεις; Εννοείται ότι ο Σαρκοζί αρνείται τα πάντα.

HeliosPlus