Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη διέλυσαν τη Γερουσία, δίνοντας έτσι τέλος στις εικασίες ότι το Σώμα ενδεχομένως να διόριζε τον επόμενο πρωθυπουργό.

Η διάλυση του Σώματος των 150 γερουσιαστών, οι μισοί εκ των οποίων είναι εκλεγμένοι, ανακοινώθηκε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης από τον εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Διατήρησης της Ειρήνης και της Τάξης (NPOMC) συνταγματάρχη Βινθάι Σουβαρί.

Η πρώην πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα και πολλά μέλη της κυβέρνησής της κρατούνται από τη χούντα, η οποία ανακοίνωσε πως μπορεί να τους κρατήσει «μέχρι μια εβδομάδα».

Η 46χρονη πρώην πρωθυπουργός, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία στις αρχές Μαΐου με μια αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση, φέρεται ότι κρατείται σε στρατόπεδο.

Νωρίτερα, οι επικεφαλής του πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη δήλωσαν ότι η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, τα μέλη της κυβέρνησής της και οι ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών θα βρίσκονται υπό κράτηση για μία ακόμα εβδομάδα, προκειμένου «να τους δοθεί χρόνος να σκεφτούν».

Σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο, οι συλληφθέντες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση για μια εβδομάδα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε «να απελευθερωθούν όλοι αυτοί που συνελήφθησαν αυθαιρέτως» και «να αποκατασταθεί επειγόντως η Δημοκρατία».

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι κρατούνται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους ηγέτες τόσο των φιλοκυβερνητικών όσο και των αντικυβερνητικών κινημάτων διαμαρτυρίας, όπως ο Σουθέπ Θαουγκσουμπάν, ο οποίος είχε ηγηθεί διαδηλώσεων επί επτά μήνες στην Μπανγκόκ εναντίον της πρώην κυβέρνησης.