Στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών εξακολουθούν να βρίσκονται 85 από τις 129 μαθήτριες, οι οποίες απήχθησαν από σχολείο της Νιγηρίας, ενώ 44 κορίτσια κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Η απαγωγή την περασμένη Δευτέρα των μαθητριών ηλικίας 15 με 18 ετών από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία μάχεται για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία, έχει προκαλέσει σοκ στην κοινωνία της χώρας.

Παράλληλα απέδειξε πόσο ανίσχυρος είναι ο στρατός της Νιγηρίας να προστατεύσει τους πολίτες, παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και ένα χρόνο σε τρεις πολιτείες βόρειο τμήμα της χώρας και τις προσπάθειες να εκδιωχθούν οι ισλαμιστές αντάρτες.

Ο Ινούα Κούμπο επίτροπος Παιδείας της πολιτείας Μπόρνο ανέφερε ότι 16 μαθήτριες γλίτωσαν την απαγωγή τη νύχτα της επίθεσης και επέστρεψαν σπίτια τους, ενώ ακόμη 28 κατάφεραν να δραπετεύσουν αφού απήχθησαν. Ογδόντα πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Προσευχόμαστε συνέχεια για όλες τις μαθήτριές μας, για να επιστρέψουν καλά στην υγεία τους» δήλωσε ο Κούμπο.

Νέα επίθεση με 18 νεκρούς

Στο μεταξύ σύμφωνα με την εφημερίδα This Day τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση στο Ουάλα, ένα χωριό της πολιτείας Μπόρνο σε μια περιοχή που θεωρούνται προπύργιο των ισλαμιστών.

Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι και αυτή η επίθεση έγινε από μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Από το 2009, όταν το αντάρτικο των ισλαμιστών πήρε διαστάσεις, υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 6.000 άνθρωποι. Πάνω από 470.000 Νιγηριανοί έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας τους από το 2013 λόγω της σύγκρουσης της Μπόκο Χαράμ με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.