Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, τη στιγμή που συγκρούσεις διεξάγονται σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ.

Νωρίτερα φιλορώσοι κατέλαβαν την έδρα των δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονέτσκ και ένα αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ, όπου ύψωσαν τη ρωσική σημαία, υπό την επευφημίες του πλήθους που φώναζε «Ρωσία, Ρωσία».

Ανδρες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, έστησαν οδοφράγματα από λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους με άμμο σε οδικές αρτηρίες της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι ένοπλοι, ντυμένοι με συνδυασμούς στρατιωτικών και μη ενδυμάτων, ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη προερχόμενα από τις πόλεις Λουχάντσκ και Ντονέτσκ.

Ενοπλη επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Κραματόρσκ, της ανατολικής Ουκρανίας. Μονάδες των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών απαντούν στις επιθέσεις Αρσέν Αβακόφ.

Η Ουκρανία θεωρεί ότι τα σημερινά γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία συνιστούν «επιθετική ενέργεια της Ρωσίας», πρόσθεσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών.

Οι επιθέσεις
Το πρωί του Σαββάτου ένοπλοι άνδρες με στολές παραλλαγής κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ καθώς και το τοπικό αρχηγείο της Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας η συμμορία πυροβολούσε στον αέρα και χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου – λάμψης προκειμένου να καταλάβει τις αστυνομικές εγκαταστάσεις στην πόλη Σλοβιάνσκ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Την κατάληψη του αστυνομικού τμήματος επιβεβαίωσε ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ και, μέσω Facebook, προειδοποίησε: «Η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή, διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτές και τρομοκράτες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι φιλορώσοι πήραν τουλάχιστον 400 περίστροφα και 20 αυτόματα όπλα από αστυνομικό τμήμα. «Ο στόχος της κατάληψης ήταν τα όπλα. Μοιράζουν αυτά τα όπλα σε αυτούς που διαμαρτύρονται στο Σλαβιάνσκ» αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας η οποία εκδόθηκε από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Φωτογράφος του Reuters που βρίσκεται στο κτίριο δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν είδε τους ενόπλους να μοιράζουν όπλα.

Παράλληλα, η ίδια ομάδα φιλορώσων ενόπλων το τοπικό αρχηγείο της κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στην πόλη Σλαβιάνσκ. «Η ίδια ομάδα κατέλαβε το κτίριο της SBU (υπηρεσίας ασφαλείας) στο Σλαβιάνσκ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Ντονέτσκ.

Σε μία άλλη εξέλιξη, παραιτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Ντονέτσκ, υποκύπτοντας στα αιτήματα των φιλορώσων διαδηλωτών που έχουν καταλάβει εδώ και ημέρες τα κυβερνητικά κτίρια. Φαίνεται ότι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού της Ουκρανίας ότι θα δοθούν περισσότερες εξουσίες στις ανατολικές επαρχίες δεν έσβησε τη φωτιά.

Πάνω από το αρχηγείο της αστυνομίας του Ντονέτσκ, δεν ανεμίζει πια η ουκρανική, αλλά μία αυτονομιστική σημαία.

Νέες προειδοποιήσεις προς Μόσχα

Με περαιτέρω κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 διά του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, εάν προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση.

«Υπάρχει ευρεία και ισχυρή ενότητα εντός της ομάδας των G7 σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων και το κόστος για την αντιμετώπιση δράσεων που κλιμακώνουν την ένταση από τη Ρωσία» δήλωσε την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση, την Παρασκευή αποφασίστηκε η τετραμερής συνάντηση, στις 17 Απριλίου, στη Γενεύη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Γενεύη για να «συνεχίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία και για να βρει μια διπλωματική διέξοδο» ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη Γενεύη θα μεταβούν, επίσης, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Άστον και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Νεστσίτσα.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ μετέβη την Παρασκευή στο Ντονέτσκ, τη μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας όπου πολλές χιλιάδες φιλορώσοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

Οι ταραχές προκάλεσαν στη Δύση φόβους για μια ρωσική επέμβαση καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΝΑΤΟ, η Μόσχα έχει συγκεντρώσει στα σύνορα περίπου 40.000 στρατιώτες και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει «πάση θυσία» το ρωσικό πληθυσμό.

Οι φιλορώσοι έχουν καταλάβει από την περασμένη Κυριακή το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, καθώς και τα γραφεία των Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) στο Λουγκάνσκ, πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Ο Αρσέν Αβάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που συστάθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει απειλήσει με προσφυγή στη βία τους αυτονομιστές οι οποίοι δεν θα καταθέσουν τα όπλα.

Όμως ο Γιατσενιούκ φάνηκε καθησυχαστικός. Υποστήριξε πως «δεν υπάρχει οδός για τη βία» και υποσχέθηκε για τη μεταβίβαση ευρύτερων εξουσιών στις ανατολικές επαρχίες.

Ωστόσο οι φιλορώσοι διαδηλωτές απαιτούν μια «ομοσπονδιοποίηση του ουκρανικού Συντάγματος» -αίτημα που αρνείται η κυβέρνηση κρίνοντας πως έτσι ανοίγει η πόρτα για το διαμελισμό της χώρας.