Την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Ουκρανίας στις εκλογές που θα γίνουν στις 25 Μαΐου ανακοίνωσε η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιούλια Τιμοσένκο.

«Σχεδιάζω να είμαι υποψήφια για τη θέση του προέδρου» δήλωσε η Τιμοσένκο προς τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η 53χρονη Τιμοσένκο έχει θητεύσει δύο φορές ως πρωθυπουργός και ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2010, όταν έχασε με μικρή διαφορά από τον Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανουκόβιτς εξαπέλυσε στη συνέχεια μια εκστρατεία εναντίον της Τιμοσένκο και των συμμάχων της και η πολιτικός φυλακίσθηκε το 2011 για κατάχρηση εξουσίας, κατηγορία που σχετίζεται με μια συμφωνία για το φυσικό αέριο την οποία σύνηψε το 2009 με τη Ρωσία.

Εξέτισε δύο χρόνια από την ποινή επταετούς κάθειρξης που της επιβλήθηκε. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της φρουρούμενη σε νοσοκομείο του Χάρκοβο, πριν αποφυλακισθεί αφού ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την εξουσία στις 20 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια καθαιρέθηκε από το κοινοβούλιο.

Σε μια υποκλαπείσα τηλεφωνική της συνομιλία, η Τιμοσένκο ακούγεται να λέει ότι θέλει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν νεκρό. Ένα ηχογραφημένο απόσπασμα της συνομιλίας της αναρτήθηκε ανώνυμα στον ιστότοπο YouTube. Σε αυτό, η Τιμοσένκο ακούγεται να λέει -αναφερόμενη στον πρόεδρο της Ρωσίας: «Είμαι έτοιμη να αρπάξω ένα Καλάσνικοφ και να τον πυροβολήσω στο κεφάλι».

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε εναντίον της χρήσης λεκτικής βίας στην κρίση στην Ουκρανία, αντιδρώντας στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η πρώην πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να «εκτελέσουμε με πυρηνικά όπλα» τη ρωσική μειονότητα.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες με θέμα τους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας στη διευθέτηση του χρέους της προς τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.

Στο Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ θα συμμετέχει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΝΑΤΟ.