Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ -που κι ο ίδιος είχε σπάσει το μπλόκο στο Twitter- ανέφερε ότι «θα επιλυθεί σύντομα η πικρή διαμάχη» με το κοινωνικό δίκτυο, λέγοντας πως είναι νομικά αδύνατη η απαγόρευσή του. Την ίδια ώρα, η χρήση του Τwitter στην Τουρκία έχει ξεπεράσει τα επίπεδα προ μπλόκου ενώ οι ΗΠΑ καταδικάζουν την απαγόρευση ως «κάψιμο βιβλίων στον 21ο αιώνα».

Ο Γκιουλ ανέφερε πως οι τουρκικές αρχές συνομιλούν με το δίκτυο, το οποίο έχει ορίσει νομικό για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση.

Ήδη από την Παρασκευή, φωνές στον διεθνή Τύπο υποστήριζαν πως σκοπός της απαγόρευσης ήταν να πιεστεί το Twitter να ανοίξει γραφείο στην Τουρκία, μέσω του οποίου και θα γινόταν νομικά υπόλογο.

«Έδωσα οδηγία στο επιτελείο μου να έρθει σε επαφή με το Twitter όταν ξεκίνησε αυτό το πρόβλημα για να λήξει αυτή η πικρή διαμάχη»
είπε σε δημοσιογράφους ο Γκιουλ την Κυριακή πριν ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Ολλανδία.

«Δεν είναι νομικά δυνατό να κλείσει το Διαδίκτυο ή πλατφόρμες σαν και αυτή [το Twitter]» σημείωσε, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. «Πρόκειται φυσικά για δυσάρεστη κατάσταση για μία ανεπτυγμένη χώρα όπως η Τουρκία, που έχει βάρος στην περιοχή και διαπραγματεύεται με την ΕΕ, οπότε και θα ξεπεραστεί σύντομα» είπε.

Ο Γκιουλ ανέφερε ότι το δίκτυο έχει ορίσει δικηγόρο για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση.

«Κάψιμο βιβλίων τον 21ου αιώνα»

Ανάμεσα στις πάμπολλες επικρίσεις από το εξωτερικό για το «μαύρο» στο Twitter, ιδιαίτερη έκταση έχει πάρει στα τουρκικά ΜΜΕ η πιο πρόσφατη καταδίκη από την Ουάσινγκτον.

Στο επίσημο μπλογκ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανάρτηση μετά την τουρκική απαγόρευση κατακεραυνώνει ως ανάλογη «κάψιμου βιβλίων τον 21ο αιώνα», καλώντας για εκ νέου σε άρση της.

Όσον αφορά την ίδια την τύχη της απαγόρευσης στην «διαδικτυακή πράξη», τα τιτιβίσματα στο Twitter γίνονται όλο και περισσότερα.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Somera, όπως υποστηρίζει η Hurriyet, στο πρώτο 24ωρο μετά την απαγόρευση, ο αριθμός των tweets από την Τουρκία είχε φτάσει τα 6,07 εκατομμύρια, έναντι 4,45 εκατομμυρίων την τελευταία ημέρα «ελεύθερου twitter» (αύξηση 33%).