Για όσους θέλουν να καταλάβουν την πολιτική ψυχολογία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν πρέπει να μείνουν μόνο στην απαγόρευση του Twitter. Ίσως θα έπρεπε να παρακολουθήσουν το τρίλεπτο, άψογα σκηνοθετημένο, βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία. Όπως μας πληροφορεί από την έγκυρη ιστοσελίδα Al-Monitor ο γνωστός αρθρογράφος Μουσταφά Ακιόλ, το μήνυμα του βίντεο είναι σαφές: η Τουρκία δέχεται επίθεση και ο πρωθυπουργός Ερντογάν καλεί τον λαό σε συσπείρωση και αντίσταση.
Το βίντεο ξεκινάει με το μακρινό πλάνο μίας τουρκικής σημασίας να ανεμίζει στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης πάνω σε έναν κολοσσιαίο ιστό. Ξαφνικά, εμφανίζεται ένας έναν άνδρας, μαυροντυμένος και μυστηριώδης, να σπάει τον μηχανισμό και η σημαία αρχίζει να πέφτει, ρίχνοντας τη σκιά της πάνω από τους πολίτες που κοιτούν εμβρόντητοι, φοβισμένοι. Είναι σε αυτό το σημείο που ακούγεται η φωνή του Ερντογάν να λέει στίχους του τουρκικού εθνικού ύμνου:
Φίλε! Μην αφήνεις παλιανθρώπους να μπουν στη χώρα μου!
Ύψωσε ως ασπίδα το κορμί σου, σταμάτα αυτή την ντροπιαστική εισβολή!
Οι ημέρες που ο Θεός υποσχέθηκε να σου προσφέρει θα ξημερώσουν,
Ποιος ξέρει, ίσως αύριο, ίσως νωρίτερα από αύριο.
Με το άκουσμα αυτών των στίχων, Τούρκοι αρχίζουν να συρρέουν από παντού, παρατώντας αυτό που κάνουν, προς τον ιστό και αρχίζουν να σκαρφαλώνουν πάνω του ώστε να ξανασηκώσουν τη σημαία. Ορισμένοι μάλιστα πηδούν στο Βόσπορο για να περάσουν από τη μία όχθη στην άλλη.
Μπορεί ο Ερντογάν να μην εμφανίζεται καθόλου ή να μην ακούγεται ξανά στο βίντεο, αλλά αυτό που ο σκηνοθέτης επιδιώκει να περάσει ως μήνυμα είναι ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν δεν επιτίθενται μόνο σε αυτόν, αλλά σε ολόκληρο το έθνος. Οι τούρκοι πατριώτες πρέπει να ενωθούν για να νικήσουν τον εχθρό.
Ο τούρκος πρωθυπουργός επιδίδεται σε ολοένα πιο εθνικιστική, λαϊκιστική και συνωμοσιολογική ρητορική, η οποία ξεκίνησε μετά τα αιματηρά γεγονότα του Πάρκου Γκεζί και κορυφώνεται όσο πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές της 30ης Μαρτίου. Παράλληλα, οι αυταρχικές κινήσεις του, εν μέσω συνεχών αποκαλύψεων μέσω ηχογραφημένων συνομιλιών για ύποπτες δοσοληψίες ακόμη και του ιδίου, προκαλούν έντονη ανησυχία εντός και εκτός Τουρκίας.
Η κίνηση απαγόρευσης του Twitter έφερε τον Ερντογάν αντιμέτωπο με τον Πρόεδρο Γκιουλ, σε μία στιγμή που στον Τύπο (σσ. συγκεκριμένα στην εφημερίδα Haberturk) εμφανίστηκαν δημοσιεύματα περί συμφωνίας των δύο ανδρών για την παραμονή του Γκιουλ στο Μέγαρο Τσανκάγια για άλλη μία πενταετία. Εν τω μεταξύ, η σύγκρουση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον εξόριστο στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών ιμάμη καλά κρατεί.
Αυτό που αποδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως αντιλαμβάνεται την πολιτική αντιπαράθεση ο Ερντογάν είναι η αντίδρασή του όταν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαγόρευση το εν λόγω βίντεο σύμφωνα με νόμο που απαγορεύει τη χρήση της τουρκικής σημαίας για προπαγάνδα. Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ερντογάν περί της απαγόρευσης, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Θα απαγορεύσουμε την απαγόρευση!».