Με το δημοψήφισμα για προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία να πλησιάζει -παρά την καταδίκη του ως παράνομο από Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις- η εικόνα διάσπασης εντείνεται: Η μεν Βουλή της Κριμαίας υπερψήφισε «διακήρυξη ανεξαρτησίας» ενώ το Κίεβο προαναγγέλλει πως θα σχηματίσει νέα εθνοφρουρά εξαιτίας της «κακοδιαχείρισης» της προηγούμενης περιόδου.

Εκπρόσωπος της Βουλής της Κριμαίας ανέφερε στο πρακτορείο Interfax πως οι βουλευτές κύρωσαν κείμενο «διακήρυξης ανεξαρτησίας» της περιφέρειας, το οποίο χρειάζεται για τις διαδικασίες για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και την προσάρτηση στη Ρωσία.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι το Κίεβο θα συγκροτήσει μία νέα εθνοφρουρά από τις τάξεις των βετεράνων του στρατού ως απάντηση στις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της Κριμαίας.

Όπως είπε ο ίδιος, η κακοδιαχείριση των ενόπλων δυνάμεων υπό τον έκπτωτο προκάτοχό του σημαίνει ότι ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί «ουσιαστικά από το μηδέν».

Ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει αξιόμαχη δύναμη πεζικού μόλις 6.000 στρατιωτών σε σχέση με τους 200.000 ρώσους στρατιώτες και πλέον που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορά της.

Eκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις η Κριμαία

Η Κριμαία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία, πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα που έχουν προγραμματίσει οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής για την προσάρτησή της στη Ρωσία.

Ουκρανικό αεροσκάφος, κατευθυνόμενο από το Κίεβο προς τη Συμφερόπολη, υποχρεώθηκε την Τρίτη να επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι οι αρχές της Κριμαίας έκλεισαν τον εναέριο χώρο για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία και ότι ούτε τη Δευτέρα έγιναν πτήσεις.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές της Κριμαίας αποφάσισαν να επιτρέπουν μόνο σε εμπορικά αεροσκάφη που προέρχονται από τη Μόσχα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της περιοχής.

Την ίδια ώρα, 24 Ουκρανοί που τραυματίστηκαν στις πρόσφατες βίαιες διαδηλώσεις πρόκειται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Γερμανίας.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στο Γερμανικό Πρακτορείο, οι τραυματίες θα μεταφερθούν την Τετάρτη με τη βοήθεια του γερμανικού στρατού.Δώδεκα από αυτούς θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο του Βερολίνου και άλλοι έξι σε νοσοκομεία του Ουλμ και στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Κόμπλεντς.

Συνεχίζουν την αποστολή τους οι παρατηρητές

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησαν τρεις φορές χωρίς επιτυχία να περάσουν στην Κριμαία, θα συνεχίσουν την αποστολή τους στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΕ.

Δεκατέσσερις χώρες-μέλη έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει θετικά στο αίτημα των νέων αρχών της Ουκρανίας για την αποστολή παρατηρητών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως την Κυριακή.

Οι άοπλοι παρατηρητές προσπάθησαν να περάσουν τρεις φορές στην Κριμαία σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, όμως κάθε φορά τους εμπόδιζαν ένοπλοι να εισέλθουν σε έδαφος της ουκρανικής χερσονήσου.

Το Σάββατο, μάλιστα, δέχθηκαν και προειδοποιητικά πυρά από φιλορώσους ενόπλους.