Πάνω από το ήμισυ των Αμερικανών πολιτών τάσσονται υπέρ της εξομάλυνσης των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα, όπως έδειξε παναμερικανική δημοσκόπηση. Σύμφωνα με την τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε μεταξύ 7-22 Ιανουαρίου το Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), ένα κέντρο ερευνών με έδρα την Ουάσινγκτον, το 56% των ερωτηθέντων σε εθνικό επίπεδο απάντησαν πως είναι υπέρ της αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής στη Κούβα.
Μάλιστα, σε πολιτείες με ισχυρή κουβανοαμερικανική κοινότητα, όπως η Φλόριδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 63%, ενώ το 62% όλων των Αμερικανών με λατινοαμερικανική καταγωγή τάσσεται επίσης υπέρ της αποκατάστασης πιο στενών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Όπως τονίζουν οι δημοσκόποι που ανέλυσαν τα αποτελέσματα της έρευνας, ο βασικός λόγος που ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες επιθυμούν κάτι τέτοιο, δεν είναι πολιτικός ή ιδεολογικός, αλλά οικονομικός. Το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον στην Κούβα αντιμετωπίζεται πλέον ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη επικερδών ( κυρίως για τις ΗΠΑ ) εμπορικών σχέσεων. Το 60% των ερωτηθέντων απάντησαν πως επιθυμούν οι αμερικανικές εταιρείες κι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν οικονομικές σχέσεις με τη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής και οι Αμερικανοί να είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν στη Κούβα και να ξοδέψουν εκεί τα χρήματα τους όπως αυτοί επιθυμούν.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τη περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Κούβα με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Ζητούμενο των συνομιλιών, που ενδέχεται να αρχίσουν τον Μάρτιο, είναι η αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων, ενώ στον πυρήνα βρίσκεται το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα. Αποτελεί μείζονα πηγή επενδύσεων, και εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι τουρίστες επισκέπτονται την Κούβα κάθε χρόνο.
Η ανακοίνωση της έναρξης διαπραγματεύσεων έρχεται εν μέσω της διαδικασίας οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων υπό τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο. Από το 1996 η ΕΕ έχει περιορίσει τους δεσμούς της με την Κούβα ως μέσο πίεσης για την ενθάρρυνση της πολυκομματικής δημοκρατίας και της προόδου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.