Με μία μάλλον ανώδυνη για την εταιρεία συμφωνία με την ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ, η Apple έδωσε τέλος σε αγωγή που εκκρεμούσε σε βάρος της για την ευκολία με την οποία μπορούσαν ανήλικοι να πραγματοποιήσουν αγορές μέσα από εφαρμογές (in-app purchases) του iOS App Store.

H FTC απέσυρε την αγωγή υπό την προϋπόθεση η Apple να επιστρέψει συνολικά 32,5 εκατ. δολάρια σε καταναλωτές που επηρεάστηκαν από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το ποσό αυτό είναι μηδαμινό εάν συγκριθεί με τη ρευστότητα των 148 δισ. δολαρίων που διαθέτει η εταιρεία.

Η Επιτροπή Εμπορίου είχε ξεκινήσει την έρευνα για ταin-app purchases το 2011 έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών, σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά τους μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εν αγνεία τους αγορές μέσω τίτλων που είναι διαθέσιμοι για το iPhone και το iPad.

Σε μία από τις πιο ακραίες περιπτώσεις, ένας 8χρονος είχε χρεώσει την οικογένειά του με 6.000 δολάρια με αγορές μέσα από ένα παιχνίδι. Η Apple κατέληξε να επιστρέψει τα χρήματα στους γονείς, πριν από την απόσυρση της αγωγής.

Σε επιστολή του προς τους εργαζομένους, η οποία διέρρευσε σε διάφορα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ, αναφέρει ότι η εταιρεία κατέληξε στη συμβιβαστική πρόταση προς την FTC για να αποφύγει «ένα μακρύ και αποπροσανατολιστικό δικαστικό αγώνα».