Φωτιές άναψε στην ισπανική κυβέρνηση η απόφαση της δικαιοσύνης να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά επιφανών ηγετών της Κίνας για δολοφονίες στο Θιβέτ.

δεδομένου ότι για την Ισπανία της οικονομικής κρίσης, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ήταν η μεγάλη ευκαιρία για επιχειρηματικές κινήσεις.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης αφορά σε πέντε μέλη του κινεζικού ΚΚ, μεταξύ αυτών, ο πρώην πρόεδρος Ζιαν Ζεμίν και ο πρώην πρωθυπουργός Λι Πένγκ.

Θεωρούνται ηθικοί αυτουργοί στη γενοκτονία του λαού του Θιβέτ. Η δικαιοσύνη διαβίβασε στην Ίντερπολ το αίτημα για τη σύλληψή τους, σε περίπτωση που εγκαταλείψουν την Κίνα.

Το Πεκίνο κάλεσε τον πρέσβη της Ισπανίας στη χώρα να μεταφέρει την εντονότατη ενόχληση της κυβέρνησης για το θέμα.

Σε ακόμα υψηλότερους τόνους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, είπε: «εκφράζουμε την πλήρη απόρριψη των θέσεων των ισπανικών θεσμών, οι οποίοι αγνοώντας τις θέσεις του Πεκίνου και όντας σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις, προσπαθούν να χειραγωγήσουν το ζήτημα.»

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ με έναν εύσχημο και άκρως διπλωματικό τρόπο, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ισπανία θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις κινεζικές ανησυχίες και δεν θα κάνουν τίποτα που θα μπορούσε να βλάψει τις διμερείς σχέσεις.»