Σε μία συμφωνία κατά της κατασκοπείας, παρόμοια με αυτή που ζητούν η Γερμανία και η Γαλλία, καλεί η Άνγκελα Μέρκελ να καταλήξουν τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Μέρκελ έχει ήδη θέσει μια τέτοια πρόταση στους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι παρευρέθησαν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι καταγγελίες ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες γαλλικά αρχεία τηλεπικοινωνιών και παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ, έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Μέρκελ απαίτησε από την Ουάσινγκτον να υπάρξει μια «αντικατασκοπική» συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι περίμενε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αναλάβει δράση και όχι να εκφράζει τις απολογίες του.

Πηγές αποκάλυψαν, επίσης, ότι η Μέρκελ επέμεινε σε μια πρόταση πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να κατασκοπεύουν η μία την άλλη.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις σε σχέση με το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA των ΗΠΑ «έχουν προκαλέσει στιγμές έντασης με ορισμένους από τους συμμάχους μας».

«Διεξάγουμε συνομιλίες με τους συμμάχους αυτούς, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη γερμανική αντιπροσωπεία που αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες».

Η εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαβεβαιώσουν ότι συλλέγουν πληροφορίες γιατί τις χρειάζονται και όχι γιατί απλώς μπορούν να το κάνουν.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών να εξετάσουν την κατάσταση όπως αυτή έχει εξελιχθεί καθώς και τις συνέπειές της στην εξωτερική πολιτική.

«Υψηλόβαθμη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, πώς η παρακολούθηση επηρεάζει την εξωτερική μας πολιτική, σε μια περίοδο που όλο και περισσότερες πληροφορίες δημοσιοποιούνται».