Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καλέσει τη Δαμασκό να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, εάν κάτι τέτοιο βοηθήσει στο αποφευχθεί μία στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας. Η Δαμασκός καλωσόρισε την πρόταση, αλλά δεν απάντησε εάν θα την κάνει δεκτή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε ήδη αναφέρει την ιδέα στον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ Αλ-Μουάλεμ, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες στη Μόσχα.

«Δεν ξέρουμε εάν θα δεχθεί η Συρία» είπε ο Σ.Λαβρόφ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ρωσία περιμένει «μία γρήγορη και ελπίζω θετική απάντηση».

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα, καλωσόρισε την πρόταση της Ρωσίας, ωστόσο δεν απάντησε εάν το καθεστώς Άσαντ θα την κάνει δεκτή.

«Σας δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας, η οποία παρακινείται από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας και επίσης παρακινείται από την εμπιστοσύνη μας στην σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία επιχειρεί να αποτρέψει την αμερικανική επιθετικότητα κατά του λαού μας» είπε ο Ουαλίντ Αλ-Μουαλέμ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Σύρος πρόεδρος θα μπορούσε να αποφύγει ένα αμερικανικό πλήγμα εάν παρέδιδε τα χημικά όπλα του εντός μίας εβδομάδας.

Στη συνέχεια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι επίσημη και ότι ο Αμερικανός υπουργός προχώρησε σε ένα «ρητορικό επιχείρημα» το οποίο όμως και εξετάζει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία για να προσδιορίσουν εάν είναι αξιόπιστη η πρόταση της Μόσχας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς.

Μιλώντας στο κανάλι MSNBC ο Ρόουντς προειδοποίησε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις πιέσεις που ασκεί στη Δαμασκό, εκφράζοντας αμφιβολίες για μια τακτική που έχει ως στόχο να καθυστερήσει την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαφή (με τη Ρωσία) και με άλλες χώρες για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα αυτής της πρότασης», δήλωσε ο Ρόουντς, ο οποίος είναι αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας. «Ταυτοχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τις πιέσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει υπόψη της τη ρωσική πρωτοβουλία «εφόσον πρόκειται για μια αξιόπιστη πρόταση» και όχι «μια νέα απόπειρα για την καθυστέρηση» μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι «όλα όσα έκανε ο (πρόεδρος της Συρίας) Άσαντ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ακριβώς το αντίθετο» από το να θέσει υπό έλεγχο τα χημικά όπλα που διαθέτει. Εξέφρασε επίσης τον «σκεπτικισμό» της Ουάσινγκτον μολονότι εκτίμησε ότι θα ήταν «θετικό» οποιοδήποτε μέτρο είχε ως στόχο να ελεγχθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Μπαν Κι-μουν

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι σκέφτεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλέσει τη Συρία να μεταφέρει άμεσα τα χημικά όπλα σε ασφαλείς τοποθεσίες, όπου θα φυλαχτούν και θα καταστραφούν.

Ο Μπαν Κι-μουν είπε ότι θα προχωρήσει σε αυτή την πρόταση, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει το ΣΑ του ΟΗΕ «την ντροπιαστική παράλυση» στην οποία βρίσκεται.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι σκέφτεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσουν από τη Συρία να ενταχθεί στη συνθήκη για την κατάργηση των χημικών όπλων, την οποία η Συρία ουδέποτε υπέγραψε.

Ο Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, τότε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό.