Το μόνο που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση είναι ένα κούρεμα του χρέους από πιστωτές του δημοσίου τομέα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απερισκεψίες, γράφει ο Στέφαν Κάιζερ σε σχόλιό του στο «Spiegel».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο αρθρογράφος τονίζει ότι αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία «να δει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τα ερείπια από τις αποτυχημένες πολιτικές προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση επί μια πενταετία «χωρίς τέλος εν όψει». Η ανεργία έφθασε το 27% _ «και οι αποκαλούμενοι σωτήρες της χώρας θα το θεωρούσαν επιτυχία αν το ποσοστό αυτό αυξανόταν με λίγο χαμηλότερους ρυθμούς».


«Οι δυνάμεις της αδράνειας στην πολιτική και διοικητική ελίτ της Ελλάδας συνέβαλαν τα μέγιστα στην παρούσα μιζέρια. Αλλά και ο Σόιμπλε έπαιξε ρόλο μπλοκάροντας τις πιθανές διεξόδους της χώρας από την κρίση»
.
Στη διάρκεια του 2013, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί περίπου στα 300 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με 180% του ελληνικού ΑΕΠ. «Ελάχιστες ακόμη χώρες εμφανίζουν τόσο υψηλό χρέος _ και καμία με το είδος της αδύναμης οικονομικής δομής που διαθέτει η Ελλάδα».
Πώς θα βγει η Ελλάδα από αυτό τον φαύλο κύκλο; αναρωτιέται ο Κάιζερ. «Προκειμένου να βοηθηθεί πραγματικά η χώρα, οι πιστωτές του δημόσιου τομέα (π.χ. κυβερνήσεις χωρών όπως της Γερμανίας) πρέπει να ξεγράψουν μέρος των χρημάτων που δάνεισαν στην Ελλάδα».
Φυσικά υπάρχει ένα εμπόδιο. «Δεν θα πονέσουν μόνο οι Ελληνες αλλά και οι φορολογούμενοι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία. Οι Γερμανοί αναμένουν από την κυβέρνησή τους να προσπαθήσει να αποφύγει κάτι τέτοιο. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα όμως, δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να αποφευχθεί _ μπορεί μόνο να καθυστερήσει δίνοντας στην Ελλάδα νέα δάνεια και κάνοντας τον κόσμο να πιστέψει ότι θα αποπληρωθούν κάποτε».
Αυτή ακριβώς είναι η προσέγγιση του Σόιμπλε και της καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ. Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία θα πραγματοποιηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου και κανείς δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για κούρεμα μέχρι τότε. Και μετά; «Ο Σόιμπλε μάλλον απλώς θα αερολογεί», γράφει ο Κάιζερ. «Προτιμά να μιλά για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας _ με άλλα λόγια και άλλα δισεκατομμύρια σε δάνεια τα οποία απλώς θα οξύνουν το πρόβλημα. Και το βάρος που τα δάνεια αυτά θα δημιουργήσουν για τη Γερμανία; Το πιθανότερο είναι πως ο Σόιμπλε δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση όταν αυτό γίνει πραγματικότητα».