Η Τουρκία είναι μια από τις 15 μόνο χώρες που αύξησαν τα στρατιωτικά τους κονδύλια το 2012 και κατέχει μάλιστα μια από τις πρώτες έξι θέσεις στη σχετική κατάταξη. Η Ελλάδα, όπως εξήντα και πλέον άλλες χώρες, μείωσαν πέρυσι τις στρατιωτικές δαπάνες τους, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και με στρατιωτικό προϋπολογισμό πέντε και πλέον φορές μεγαλύτερο της Κίνας, μείωσε κατά 6% τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Πάνω από 18 δις δολάρια διέθεσε πέρυσι η Τουρκιά για τις ένοπλες δυνάμεις της και τον οπλισμό τους, κατά 1.2% περισσότερα από ο,τι το 2011, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.
Συνολικά, οι στρατιωτικές δαπάνες όλων των χωρών του κόσμου έφθασαν το 1.75 τρις δολάρια–κατά 0.5% λιγότερα από το 2011–το οποίο αντιστοιχεί στο 2.5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες το 2012 σε σχέση με το 2011 κατέγραψαν η Κίνα και η Ρωσια–από 8% ως 15%–όπως και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, με πρώτες τη Σουηδική Αραβία και το Ομαν, καθώς και η Αλγερία.