Οι οπαδοί του Μπέπε Γκρίλο δεν πιστεύουν σε τίποτα, και σε κανέναν. Το δείχνουν οι ποιοτικές έρευνες του προφίλ των ψηφοφόρων του Κινήματος 5 Αστέρων, που έκανε την έκπληξη σε αυτές τις εκλογές, στην Ιταλία. Ο λαϊκιστής πρώην τηλε-σταρ κωμικός βρίζει τους πάντες, δεν συνεργάζεται με κανέναν και ψαρεύει ψήφους από κάθε αγανακτισμένο.

«Είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας, εχθρικό στις κλασικές αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που δύσκολα ταξινομείται στο ιδεολογικό φάσμα Αριστεράς – Δεξιάς.
Οφείλει την επιτυχία του στην αποστροφή που νιώθουν πολλοί πολίτες για μια πολιτική τάξη που εμπλέκεται πολύ συχνά σε σκάνδαλα διαφθοράς. Το ίδρυσε ένας πρώην κωμικός, που ασκεί ηγεμονία με ένα αυταρχικό στιλ. Το κίνημά του μεγάλωσε στις πλατείες των πόλεων και στο Ινερνετ και θα φέρει στη Βουλή πολύ κόσμο που δεν θα έχει καμμία πολιτική εμπειρία», λέει στο ΒΗΜΑ ο Φραντσέσκο Τσουκίνι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
Το βρετανικό think tank Demos μελέτησε τα χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων του Γκρίλο στο Facebook, και βρήκε ότι μόλις το 8% εμπιστεύονται την κυβέρνηση, μόλις το 3% τα πολιτικά κόμματα, 2% εμπιστεύονται το κοινοβούλιο, 2% τις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, και 6% τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα ποσοστά είναι πολύ κατώτερα του μέσου όρου των Ιταλών ψηφοφόρων.
Μόλις 11% εμπιστεύονται τον Τύπο (έναντι 34% των Ιταλών γενικά) και λιγότεροι από 4% την τηλεόραση.
Αντιθέτως, το 75% των οπαδών του Γκρίλο στο Facebook εμπιστεύονται το Ιντερνετ, εκεί όπου γεννήθηκε το κίνημα και μέσω του οποίου οργανώθηκε.
Φαίνεται ότι οι περισσότεροι οπαδοί είναι άνδρες, μεγαλύτεροι των 35 ετών. Είναι μορφωμένοι, αλλά πολλοί ανάμεσά τους έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Σε γενικές γραμμές αυτο-προσδιορίζονται σαν περισσότερο Αριστεροί παρά Δεξιοί. Το 62% ανησυχεί για την κατάσταση της οικονομίας, το 61% για την ανεργία, και το 41% για την φορολογία. Σε γενικές γραμμές έχουν θετική γνώμη για την μετανάστευση. Το 56% την βλέπουν σαν ευκαιρία, έναντι 28% στον γενικό πληθυσμό.
«Ο Γκρίλο και το κίνημά του ήρθαν από το πουθενά, πριν από τρία χρόνια. Ο συνδυασμός της χαρισματικής ρητορικής του κατά του συστήματος, και της δύναμης των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Ιντερνετ αποδείχθηκε φονικό κοκτέιλ για τα παραδοσιακά κόμματα», λέει στον Guardian o Τζέιμι Μπάρτλετ, συντάκτης της έκθεσης.
«Είναι βέβαιο ότι οι βουλευτές του Κινήματος 5 Αστέρων θα είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης γιατί θα προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν το έργο της όποιας κυβέρνησης με όλες τους τις δυνάμεις», λέει στο ΒΗΜΑ ο Μάρκο Μαράφι, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.