Να μπει κανείς ή να μην μπει στην πολιτική; Ιδού η απορία για τον Μάριο Μόντι. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν από τότε που ο Μπερλουσκόνι απέσυρε τη στήριξη στην κυβέρνηση και ανάγκασε τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τα Χριστούγεννα. Είναι δυνατόν να επιστρέψει, διά της κάλπης, εκεί που πολύ θα ήθελαν να τον ξαναδούν το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και οι αδηφάγες «αγορές»; Για να μη μιλήσουμε για βιομηχάνους, επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Προς το παρόν o Μόντι δηλώνει πρόθυμος να υπηρετήσει χωρίς κομματικό χρώμα αν δεν βγει σταθερή κυβέρνηση από τις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013. Αλλά είναι βέβαιον ότι εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας, υπόθεση επάνω στην οποία εργάζεται εδώ και καιρό ένα ευρύ κεντρώο μέτωπο που θέλει να τον προτείνει ως σωτήρα της κλυδωνιζόμενης από την κρίση Ιταλίας.

Πολλοί και διάφοροι, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες τον παρακαλάνε να αφήσει τον ρόλο του τεχνοκράτη και να κατέβει «κανονικά» υποψήφιος πρωθυπουργός. Με τη σιωπηλή υποστήριξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας οι «μοντιστές» ελπίζουν να ανασυγκροτήσουν γύρω από τον «προφεσόρε» μια παράταξη σαν την πάλαι ποτέ Χριστιανοδημοκρατία που κυβέρνησε την Ιταλία επί δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επειδή είναι ήδη ισόβιος γερουσιαστής, ο Μόντι δεν μπορεί να βάλει υποψηφιότητα για τη Βουλή. Αλλά θα μπορούσε να χαρίσει το όνομα και το κύρος του σε μια λίστα υποψηφίων που θα τον στήριζαν για πρωθυπουργό. Ο Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετσέμολο, πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Φεράρι, έχει προσφερθεί ασμένως να είναι επικεφαλής σε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο. Στήριξη θα του έδιναν ευχαρίστως η Ενωση Κέντρου του Πιερ Φερντινάντο Καζίνι και το κεντροδεξιό κόμμα του προέδρου της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι.
Η κίνηση θα είχε τις ευλογίες του καρδιναλίου Αντζελο Μπανιάσκο, του επικεφαλής της Συνόδου Ιταλών Επισκόπων, ο οποίος δήλωσε με νόημα την περασμένη εβδομάδα ότι «η τεχνοκρατική κυβέρνηση προστάτευσε την Ιταλία από ταπεινωτικά παραπατήματα και υψηλούς κινδύνους».
Πρωτοκλασάτα στελέχη από το στρατόπεδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως ο Φράνκο Φρατίνι, πρώην υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο νεοφασιστικών καταβολών Τζιάνι Αλεμάνο, δήμαρχος της Ρώμης, ακούγεται ότι μπορεί να αποσκιρτήσουν προς τον Μόντι.
Τι θα κάνει λοιπόν; Θα μείνει ή θα φύγει; Προς το παρόν το σκέφτεται, το συζητάει, αλλά δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του ώσπου να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της λιτότητας που έχει καταθέσει για το 2013. Οι κάλπες θα στηθούν πρόωρα, τον Φεβρουάριο, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστεί.
Σταθερή κυβέρνηση, με αυτοδυναμία, δεν θα βγει εύκολα. Πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς υπό τον Μπερσάνι και στήριξη από το Κέντρο. Το PdL του Μπερλουσκόνι είναι πίσω, μακράν, με 15% και χωρίς συμμάχους. Μια λίστα Μόντι θα βρισκόταν ακόμη πιο κάτω. Γιατί να εκτεθεί σε ένα τέτοιο σκηνικό και να χάσει το συγκριτικό πλεονέκτημα του σοβαρού και αξιόπιστου «σωτήρα», όπως τον έχουν βαφτίσει στο εξωτερικό; Ιδίως τώρα που ξαναχτύπησε με κόνξες και αλλοπρόσαλλες δηλώσεις ο Μπερλουσκόνι;
Ο 69χρονος καθηγητής Οικονομικών και πρώην επίτροπος στις Βρυξέλλες έπεσε αλεξιπτωτιστής από την ΕΕ τον Νοέμβριο του 2011 για να αντικαταστήσει άρον-άρον τον Καβαλιέρε. Αποστολή του ήταν να συμμαζέψει την οικονομία. Ως έναν βαθμό τα κατάφερε. Σε 13 μήνες πέρασαν περισσότερα μέτρα από όσα την τελευταία δεκαετία.
Ηταν η λεγόμενη «ατζέντα Μόντι» ένα πακέτο άγριων περικοπών 26 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, αλλαγές στα εργασιακά, στις συντάξεις και περικοπές 3,8 δισ. ευρώ στην Υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Επί των ημερών του το έλλειμμα έπεσε από το 4,2% στο 2,9% του ΑΕΠ, κάτω από το πλαφόν του Μάαστριχτ.
Αλλά το χρέος των 1,9 τρισ. ευρώ παραμένει τεράστιο: είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με το ΑΕΠ μετά το ελληνικό. Και αν στο εξωτερικό τον έχουν περί πολλού, στην Ιταλία η απόδοση των μέτρων ελέγχεται: ύφεση, ανεργία στο 11%, τεράστιο ιδιωτικό χρέος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά… Δεν είναι περίεργο που η δημοτικότητά του έχει πέσει κάτω από το 30% από 71% πριν από έναν χρόνο.
Ποιος τον θέλει πραγματικά για δεύτερη θητεία εκτός από το ευρω-ιερατείο σε Βερολίνο και Βρυξέλλες; «Βιομήχανοι, επιχειρηματίες, μικρά κεντρώα κόμματα, μετριοπαθείς ψηφοφόροι. Θεωρητικώς δεν τον θέλουν τα μεγάλα κόμματα εξουσίας, PD και PdL, γιατί θα απειλούσε τον δικομματισμό» λέει στο «Βήμα» ο δρ Λορέντσο Ντε Σίο του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.
Οι αντίπαλοί του είναι επίσης γνωστοί και δηλωμένοι: τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην Αριστερά (IdV and SEL) και στη Δεξιά (Λέγκα του Βορρά), λένε ότι η πολιτική του καταδικάζει την Ιταλία στη φτώχεια και στην ύφεση.
«Το μεγαλύτερο ατού του Μόντι είναι ότι δεν συνδέεται ευθέως με κανένα πολιτικό κόμμα ή ηγέτη. Είναι ανοιχτά καθολικός, μετριοπαθής οπαδός της ελεύθερης αγοράς και κεντρώος. Αν κατέβει ως υποψήφιος με όποιο κόμμα ταιριάζει σε αυτές τις προδιαγραφές, θα χάσει την ανεξαρτησία του και αυτή τη θέση ισχύος» λέει στο «Βήμα» ο Φεντερίγκο Αρτζεντιέρι, διευθυντής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Αναλύσεων Γκουαρίνι, στη Ρώμη.
Ακόμη και αν φύγει ο Μόντι, η πολιτική του ήρθε για να μείνει στην Ιταλία. «Οποιος και αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει την πολιτική του Μόντι, όπως απαιτούν ευρωζώνη και αγορές» καταλήγει ο Ντε Σίο.
Ιταλία ή Ευρωπαϊκή Ενωση
Μήπως θέλει να γίνει πρόεδρος;

Μπορεί να βγει από την πόρτα ο τεχνοκράτης και να μπει από το παράθυρο ο πολιτικός Μόντι; ρώτησε «Το Βήμα» τρεις έγκυρους πανεπιστημιακούς του εξωτερικού. Κανείς δεν μας απάντησε με σιγουριά. Ολοι όμως εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες στο κύρος του «προφεσόρε». Και τόνισαν ότι ίσως εποφθαλμιά άλλες θέσεις.
«Εχει γίνει το εθνικό αίνιγμα στην Ιταλία. Κανείς δεν ξέρει, μάλλον ούτε ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Πιστεύω όμως ότι δεν θα δεχθεί τελικά να κατέβει στις εκλογές. Δεν έχει ανάγκη από έδρα στη Βουλή, τον έχει διορίσει ισόβιο γερουσιαστή ο Ναπολιτάνο. Δεν είναι συμβατός ούτε με τα αριστερά ούτε με τα δεξιά κόμματα της πολιτικής σκηνής, για διαφορετικούς λόγους. Θέλει να διατηρήσει το ευρωπαϊκό και το διεθνές κύρος του. Γιατί να αναγκαστεί να συρθεί σε κομματικά παιχνίδια με τον Μπερσάνι και τον Μπερλουσκόνι; Πόσω μάλλον που ακούγεται ως ο πιθανότερος μέλλων Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, μετά την άνοιξη, και πιθανός μέλλων πρόεδρος της ΕΕ μετά το 2014. Εσείς στη θέση του τι θα αποφασίζατε;» μας λέει ο Ραφαέλε ντε Μούτσι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss Guido Carli στη Ρώμη.
«Δεν βλέπω τι έχει να κερδίσει αν κατέβει υποψήφιος. Ο Μόντι παραιτήθηκε για να μην είναι όμηρος κανενός και για να μη βρίσκεται στη σκιά κανενός. Αυτή τη στιγμή τα φώτα είναι στραμμένα επάνω στον Μπερσάνι. Το PD θα είναι πρώτο κόμμα. Αν δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αν πέσει πριν από την ώρα του, αν ο Μπερσάνι τού προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών; Τότε, και μόνο τότε, μπορεί να σκεφθεί κάποια συνεργασία μαζί του ο Μόντι: μετά τις εκλογές. Στη θεωρία ένας «μεγάλος συνασπισμός» που θα απλωνόταν από τους μετριοπαθείς ως τη Λέγκα του Βορρά θα μπορούσε να κερδίσει τόσες ψήφους όσες και το PD. Αλλά θα έριχνε άλλους τόσους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του Γκρίλο και τότε θα ανησυχούσα πολύ για την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία» μας είπε ο καθηγητής Ερικ Τζόουνς, διευθυντής στο Ινστιτούτο Πολιτικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.
«Εκτιμώ ότι ο Μόντι δεν πρόκειται να μπει στην πολιτική στηρίζοντας ένα κόμμα ή μια λίστα ή κάποιον ηγέτη. Θέλει να διατηρήσει την εικόνα του ανθρώπου που έχει πεποίθηση σε αρχές, που δεν παρασύρεται από τις σειρήνες της εξουσίας. Φυσικοί του σύμμαχοι είναι το ρωμαιοκαθολικό κέντρο, ο Καζίνι και το UDC με πιθανούς εταίρους, αλλά αν κατέβει μαζί τους θα ηγηθεί μιας ομάδας του 10%, τέταρτης δύναμης πίσω από τον Μπερσάνι, πίσω και από τους λαϊκιστές Μπερλουσκόνι και Γκρίλο» λέει στο «Βήμα» ο Τζέιμς Γουόλστον, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης (AUR) και τακτικός αρθρογράφος στον «Guardian». Και καταλήγει: «Δεν θα είναι καλύτερα να μείνει υπεράνω όλων αυτών, όπως το Βατικανό στον ΟΗΕ, όπου ασκεί μεγάλη επιρροή χωρίς να χρειάζεται να ψηφίζει;».

Οκτώ πρόσωπα, οκτώ κόμματα, οκτώ πολιτικές

Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι
Δημοκρατικό Κόμμα

Ο συντηρητικός κεντροαριστερός (33,1%*)
Φαβορί σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην κομμουνιστής και νυν μεταρρυθμιστής ηγέτης του PD εμφανίζεται ως η Κεντροαριστερά της Ευθύνης. Λέει ότι θα βαδίσει στον δρόμο της λιτότητας α λα Μόντι αλλά με «περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερα δικαιώματα και περισσότερες θέσεις εργασίας». Υπόσχεται δουλειές και κονδύλια για ανάπτυξη, πιο δίκαιη φορολόγηση και πάταξη της διαφθοράς, που κοστίζει 60 δισ. ευρώ ετησίως, περίπου όσο το έλλειμμα της Ιταλίας.

Μπέπε Γκρίλο
Κίνημα 5 Αστέρων

Αντιμνημονιακός και τηλεστάρ (18,2%)
Τους βρίζει όλους, δεν συνεργάζεται με κανέναν, νοσταλγεί τη λιρέτα και ψαρεύει ψήφους από κάθε αγανακτισμένο. Το αντισυστημικό κίνημα του 64χρονου λαϊκιστή κωμικού είναι δεύτερη δύναμη, καθόλου άσχημα για ένα κόμμα που ξεκίνησε από το Ιnternet το 2008. Ο γενοβέζος ηθοποιός έκανε πάταγο όταν διοργάνωσε το πανεθνικό χάπενινγκ «V-Day» («Vaffanculo Day» – «Μέρα τού άντε γ***θείτε»), με αποδέκτες όλα τα πολιτικά κόμματα και τους επαγγελματίες πολιτικούς.
Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Λαός της Ελευθερίας
«Κάτω η Γερμανία, κάτω η λιτότητα» (16,3%)
Θέλει τώρα να σώσει την Ιταλία από τη «δικτατορία» της Μέρκελ, της λιτότητας, των αγορών και παντός άλλου υπευθύνου για την ύφεση, την ανεργία και το χρέος. Οι υπόλοιποι μιλάνε για την «επιστροφή της μούμιας». Τέταρτη φορά πρωθυπουργός ο 76χρονος Καβαλιέρε αποκλείεται να γίνει. Το κόμμα του είναι σταθερά 20 μονάδες πίσω. Οπαδός της εξωφρενικής θεωρίας ότι «τα σπρεντ είναι μια απάτη», τη μια καταγγέλλει τον Μόντι, την άλλη λέει ότι «αν ενώσει τη Δεξιά» θα τον στήριζε για πρωθυπουργό.
Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετσέμολο

Μελλοντική Ιταλία

Ο «κ. Φεράρι» στηρίζει Μόντι
Επικεφαλής της πολυτελούς ναυαρχίδας του ομίλου Fiat, ο 65χρονος «κ. Φεράρι» έχει βρει ομοϊδεάτες επιχειρηματίες, βιομηχάνους και τραπεζίτες που βλέπουν στο πρόσωπο του τεχνοκράτη πρωθυπουργού τον άνθρωπο που θα μπορέσει να ξαναβάλει μπρος την οικονομία. Το κίνημα που ίδρυσε το 2009 τιτλοφορείται Italia Futura και μπορεί να γίνει το όχημα για να κατέβει ο Μόντι στις εκλογές. Κάποιες δημοσκοπήσεις δίνουν περί το 15% σε μια τέτοια λίστα.
Ρομπέρτο Μαρόνι
Λέγκα του Βορρά
Ο καχύποπτος αυτονομιστής (5,9%)
«Αγαπητέ Σίλβιο, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε αν συμμετέχεις εσύ…». Ηταν ένα χτύπημα από τον πρώην σύμμαχο. Ο 57χρονος Μαρόνι μόλις ξέκοψε το ενδεχόμενο νέας συμφωνίας με το PdL του Μπερλουσκόνι που θα έδινε στην Κεντροδεξιά την ευκαιρία να καταλάβει αρκετές έδρες στη Γερουσία εμποδίζοντας τον Μπερσάνι να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση. Ο Μαρόνι διαδέχθηκε τον Μπόσι έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς στο αποσχιστικό κόμμα.
Νίκι Βέντολα
Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία
Ριζοσπάστης και γκέι (5,5%)
Καθολικός, κομμουνιστής, ομοφυλόφιλος και ποιητής, είναι ο πιο εναλλακτικός από τους ιταλούς πολιτικούς. Το μικρό αριστερό κόμμα SEL του οποίου ηγείται κατεβαίνει σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον Μπερσάνι για να μπορεί να έχει λόγο στις εξελίξεις. Είναι ένα αμάλγαμα από διαφορετικές σοσιαλιστικές, ριζοσπαστικές και οικολογικές ομάδες οι οποίες συνέπηξαν ενιαίο συνασπισμό με σημαία το σύνθημα «Δουλειά για όλους».
Πιερ Φερντινάντο Καζίνι Ενωση Κέντρου
Χριστιανοδημοκράτης με μάσκα (5,2%)
Κληρονόμος της πάλαι ποτέ Χριστιανοδημοκρατίας, παρουσιάζει εαυτόν ως ήρεμη δύναμη του Κέντρου και της σταθερότητας. Ο ηγέτης του UDC είπε ότι ο Μπερλουσκόνι «βρίσκεται σε σύγχυση» και ότι η Ιταλία χρειάζεται μια κυβέρνηση μετριοπαθών και προοδευτικών δυνάμεων. Θεωρείται από εκείνους που θα ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν μια δεύτερη, πολιτική κυβέρνηση Μόντι. Εν τω μεταξύ μιλάει με τον Μπερσάνι για πιθανή μετεκλογική στήριξη.
Αντόνιο Ντι Πιέτρο
Ιταλία των Αξιών
Ο ηθικός κ. «Καθαρά Χέρια» (3,5%)
Τον Μπερλουσκόνι τον έχει αποκαλέσει «βιαστή της δημοκρατίας» από παλιά. Τώρα ο αδιάφθορος πρώην εισαγγελέας έχει ανοίξει πυρ κατά του Μόντι: «Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο τέλος του μήνα και αυτοκτονούν. Οι αυτοκτονίες αυτές βαραίνουν τη συνείδηση του Μάριο Μόντι, ο οποίος γονατίζει τη χώρα, την καταστρέφει με το γάντι. Νοιάζεται μόνο για τα λόμπι, την προνομιούχα κάστα» λέει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ