Ο Ιάπων πρώην σεφ, δεξιοτέχνης στην παρασκευή σούσι, του μακαρίτη δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ιλ αποκάλυψε ένα – σχεδόν – κρατικό μυστικό: την ακριβή ηλικία του υιού και κληρονόμου του κομμουνιστικού καθεστώτος, του νυν ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν.
Η αβεβαιότητα για το πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Κιμ – οι δυτικές πηγές αναφέρουν ότι είναι «περίπου 29 ετών» – είναι άλλη μία ένδειξη για την άγνοια του έξω κόσμου για το τί συμβαίνει στο μυστικοπαθές, και πυρηνικό, κράτος της δυναστείας των Κιμ.
Ο σεφ Κέντζι Φουτζιμότο διέλυσε κάθε αμφιβολία: «Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983. Του χρόνου θα είναι ακριβώς 30 ετών», είπε. Και είναι βέβαιο ότι το ξέρει, διότι ήταν ο μοναδικός ξένος στην αυλή του Κιμ Γιόνγκ Ιλ. Προσελήφθη ως σεφ στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και εργάστηκε για τον αυταρχικό ηγέτη μέχρι το 2001, όταν εγκατέλειψε την Πιονγκγιάνγκ.
Ο μάγειρος είναι μία από τις ελάχιστες πηγές πληροφοριών για τον Κιμ Γιόνγκ Ουν, καθώς έχει γράψει ένα μπεστ σέλερ με τα απομνημονεύματά του.
Ο «έρωτας» όμως αναθερμάνθηκε. Ο νεαρός Κιμ, που ήταν παιδί όταν δοκίμαζε τις σπεσιαλιτέ του, προσκάλεσε τον Φουτζιμότο τον περασμένο Ιούλιο για μια επανασύνδεση που, όπως αποκάλυψε ο σεφ, άρχισε με δάκρυα συγκίνησης. Αγκάλιασε, λέει, τον νέο ηγέτη και του ζήτησε συγγνώμη για την «προδοσία» του επειδή «αποσκίρτησε» από την Βόρεια Κορέα πριν από 11 χρόνια.
Ο Φουτζιμότο άφησε να εννοηθεί ότι η ασφάλεια γύρω από τον νεότερο Κιμ, είναι μεγαλύτερη από του πατέρα του, και ότι οι άνθρωποί του ελέγχουν αν οι επισκέπτες έχουν πυρετό ή προβλήματα υγείας.
Επιβεβαίωσε ότι η εξουσία του υιού Κιμ είναι πιο περιορισμένη από του πατέρα του, και ότι ο θείος του νεαρού, ο Τσανγκ Σουνγκ-τάεκ, μάλλον είναι εκείνος που κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο.
Από τα όσα είπε ο Φουτζιμότο για την πρόσφατη επίσκεψή του, φαίνεται ότι η ελίτ στην πάμφτωχη Βόρεια Κορέα συνεχίζει να απολαμβάνει ιαπωνικά σούσι και γαλλικά κρασιά.
Ο σεφ πρόσθεσε, με μεγάλο παράπονο, ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν του έδωσε άδεια για να επισκεφθεί πάλι την Βόρεια Κορέα. Ο Φουτζιμότο λυπάται πολύ, λέει, που δεν θα μπορέσει να κρατήσει την υπόσχεση που έδωσε στον Κιμ ότι θα επιστρέψει για να του ξαναμαγειρέψει. «Τους είπα ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα ερχόμουν ξανά. Τώρα θα πιστεύουν ότι ο Φουτζιμότο είναι ψεύτης» είπε.