Πώς άρχισε η νέα σύγκρουση στη Γάζα; Τι θέλουν οι Ισραηλινοί και τι οι Παλαιστίνιοι; Θα κάνει χερσαία εισβολή το Ισραήλ ή είναι πιθανότερη μια κατάπαυση του πυρός; Το βρετανικό BBC συνόψισε σε έξι ερωτήσεις και απαντήσεις τα βασικά σημεία της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή:
1. Πώς άρχισε η σύγκρουση;
Με ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα που σκότωσε τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αχμέντ Τζαμπάρι. Το Ισραήλ τον κατηγορούσε για όλες τις «τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα» την τελευταία δεκαετία.
Στις 14 Νοεμβρίου, το Ισραήλ άρχισε την επιχείρηση Στυλοβάτης της Αμυνας, με στόχο, όπως είπε, την προστασία των αμάχων από τις ρουκέτες της Χαμάς. Η οργάνωση, που κυβερνά de facto τη Γάζα από το 2007, είπε ότι η δολοφονία της Τζαμπάρι «άνοιξε τις πύλες της Κολάσεως».

2. Τι λέει η κάθε πλευρά;
Οι Ισραηλινοί λένε ότι η επιχείρηση έχει δύο στόχους –την προστασία των αμάχων και την καταστροφή όπλων και της «υποδομής των τρομοκρατών» στη Γάζα. Το Ισραήλ επιμένει ότι δεν θέλει να ανατρέψει την Χαμάς η οποία επιμένει ότι δεν άρχισε εκείνη τις επιθέσεις και λέει ότι δεν θέλει κλιμάκωση της βίας. Αλλά τονίζει ότι η οργάνωση έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό της Γάζας, και θα απαντήσει στις επιθέσεις του Ισραήλ.

3. Μπορεί να κάνει χερσαία εισβολή το Ισραήλ;
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά αναλυτές βρίσκουν μάλλον απίθανο ένα τέτοιο σενάριο, επειδή στην πραγματικότητα, υπάρχει μικρός ενθουσιασμός στο Ισραήλ, στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του στρατού, για χερσαία εισβολή σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή. Εκτιμάται ότι τα κέρδη για το Ισραήλ θα είναι βραχυπρόθεσμα και μικρότερα από τις πιθανές απώλειες.
Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, έχει καλέσει 31.000 εφέδρους, και έχει αναπτύξει μονάδες στην έρημο Νεγκέβ, κοντά στη Γάζα. Η Χαμάς έχει 10.000-20.000 μαχητές, ένα ευρύ δίκτυο από σήραγγες και ρουκέτες ιρανικής κατασκευής που μπορούν να πλήξουν το Τελ Αβίβ.

4. Πώς αντέδρασε η διεθνής κοινότητα;
Ολοι ζητούν αποκλιμάκωση και τερματισμό της βίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι «είναι προτιμότερο» να μην υπάρξει χερσαία εισβολή στη Γάζα, αλλά επανέλαβε ότι στηρίζει απόλυτα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, παρά τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών παλαιστίνιων αμάχων. Σύμμαχοι της Δύσης στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Τυνησία και το Κατάρ, καταδίκασαν έντονα την στρατιωτική δράση του Ισραήλ.

5. Πόσο πιθανή είναι μια κατάπαυση του πυρός;
Ισραηλινή αντιπροσωπεία πήγε στο Κάιρο, στις 18 Νοεμβρίου, για να συζητήσει με αιγύπτιους αξιωματούχους πιθανή κατάπαυση πυρός. «Πρώτη και απόλυτη προϋπόθεση για όποια εκεχειρία είναι ο τερματισμός των επιθέσεων με ρουκέτες» που εξαπολύουν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν.
Αιγύπτιοι μιλάνε και με τη Χαμάς, που θέλει εγγυήσεις, ίσως και από τις ΗΠΑ, ότι «θα σταματήσουν όλες οι επιθέσεις και οι δολοφονίες». Η Χαμάς είπε επίσης ότι μέρος της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι και ο τερματισμός του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα.

6. Τι σημαίνει η σύγκρουση για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας;
Η Χαμάς δεν έχει λάβει ποτέ μέρος σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Ο τελευταίος γύρος άμεσων διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατέρρευσε το 2010. Ακόμη και πριν από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα οι διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο.