Σταδιακά γίνεται η αποκατάσταση των ζημιών μετά το πέρασμα του τυφώνα Σάντι στις ΗΠΑ. Από το Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης έως τις δημοφιλείς παραλιακές πόλεις του Τζέρσι Σορ, διασώστες και αξιωματούχοι διαπιστώνουν την Παρασκευή τις εκτεταμένες καταστροφές. Περίπου 4,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε 15 Πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτροδότηση, ενώ συνολικά ο αριθμός των θυμάτων έχει ανέλθει σε 98.

Η κυκλοφορία του μετρό εν μέρει αποκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη από την Πέμπτη, αλλά τα προβλήματα παραμένουν για χιλιάδες νοικοκυριά.

Ο αριθμός των νεκρών στην πόλη έχει αυξηθεί στους 40, οι μισοί στο Στάτεν Άιλαντ, το οποίο σαρώθηκε τη Δευτέρα από ένα υδάτινο τείχος. Ανάμεσά τους δύο αδέλφια, ηλικίας 2 και 4 ετών, τα οποία ξέφυγαν από τα χέρια της μητέρας τους όταν το αυτοκίνητό της ακινητοποιήθηκε σε πλημμυρισμένο δρόμο. Τα άτυχα αδελφάκια ανασύρθηκαν την Πέμπτη από ελώδη περιοχή, όπου εντοπίστηκαν το ένα κοντά στο άλλο.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), Ρίτσαρντ Σερίνο, σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Παρασκευή το Στάτεν Άιλαντ καθώς ορισμένοι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι η περιοχή τους αγνοήθηκε.

Σκηνές με οργισμένα θύματα της καταιγίδας μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα για τους πολιτικούς, από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που βρίσκεται μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές, μέχρι τους κυβερνήτες και τους δημάρχους στην πιο πυκνοκατοικημένη περιφέρεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ομπάμα επισκέφθηκε το Νιού Τζέρσεϊ την Τετάρτη και επαινέθηκε για τον χειρισμό της κατάστασης με τον τυφώνα Σάντι.

Από την άλλη στο Στάτεν Άιλαντ η οργή αυξάνεται. «Μας ξέχασαν», λέει η 42χρονη Τερέζα Κόνορ προσθέτοντας ότι η γειτονιά της «καταστράφηκε και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι η Νέα Υόρκη είναι εντάξει. Ο μαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί!». Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η αθλητική αυτή εκδήλωση – στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 40.000 δρομείς – δεν θα στερήσει πόρους από τους πληγέντες.

«Αν πάρουν έστω και ένα μέλος συνεργείου από το Στάτεν Άιλαντ για τον μαραθώνιο, θα ουρλιάξω», έγραψε στο Twitter ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης Τζέιμς Όντο. «Αυτή τη στιγμή έχουμε εδώ ανθρώπους χωρίς σπίτι και χωρίς ελπίδα».

Στο Στάτεν Άιλαντ κατοικούν περίπου 500.000 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι εργάτες, και οι οικογένειές τους ζουν εκεί γενιές ολόκληρες.

Μεγάλη η καταστροφή στο Νιου Τζέρσεϊ

Ολόκληρες γειτονιές σε παραθαλάσσιες πόλεις στο Νιου Τζέρσεϊ έχουν σαρωθεί από το θαλασσινό νερό και ο πεζόδρομος του Ατλάντικ Σίτι κατά μήκος της θάλασσας καταστράφηκε. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο απολογισμός δεν είναι μόνον οικονομικός αλλά και ψυχολογικός.

«Για τους ανθρώπους δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο από το σπίτι τους. Εκεί είναι οι οικογένειές τους, οι μνήμες τους και τα αποκτήματα της ζωής τους, ενώ υπάρχει επίσης μια αίσθηση ασφάλειας στο σπίτι», δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

«Αυτή η αίσθηση της ασφάλειας παραβιάστηκε, όταν το νερό άρχισε να μπαίνει στα σπίτια με τεράστια ταχύτητα και οι άνθρωποι να πρέπει κυριολεκτικά να κολυμπήσουν, να σκαρφαλώσουν, να πηδήξουν για να σώσουν τη ζωή τους», δήλωσε.

Το οικονομικό κόστος του Σάντι είναι ιλιγγιώδες. Η εταιρεία Eqecat, που ειδικεύεται στα μοντέλα για την εκτίμηση καταστροφών, υπολόγισε ότι ο Σάντι προκάλεσε ως 20 δισ. δολάρια ασφαλισμένες ζημιές και 50 δισ. δολάρια οικονομικές ζημιές – ποσά διπλάσια από την προηγούμενη εκτίμησή της.

Ο Σάντι αναμένεται ότι θα είναι η τέταρτη πιο δαπανηρή καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ, μετά τον Κατρίνα το 2005, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τον κυκλώνα Άντριου το 1992.

Χωρίς ηλεκτρικό

Συνολικά περίπου 654.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στη Νέα Υόρκη, ενώ ο κυβερνήτης της, Άντριου Κουόμο, εξέδωσε προειδοποίηση για τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να επωφεληθούν από τη δραματική κατάσταση αυξάνοντας τις τιμές και κάλεσε τους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας να αποκαταστήσουν τις βλάβες όσο το δυνατόν συντομότερα. Εν τούτοις μερικές γειτονιές δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι την 11η Νοεμβρίου, δήλωσε ο τοπικός διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, στο Μανχάταν τα προβλήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα θα έχουν αποκατασταθεί έως το Σάββατο.

Σε γειτονιές της Νέας Υόρκης, μερικοί κάτοικοι παραπονέθηκαν για έλλειψη αστυνόμευσης και εξέφρασαν φόβους για άνοδο της εγκληματικότητας. Αξιωματούχοι της αστυνομίας δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Τη δωρεάν διανομή ενός εκατομμυρίου γευμάτων για τους πληγέντες, ανακοίνωσαν οι Αρχές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, 400 μέλη της Εθνικής Φρουράς και 150 εθελοντές μεταφέρουν τα γεύματα από πόρτα σε πόρτα. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει 12 κινητές κουζίνες ικανές να προετοιμάζουν 200.000 γεύματα την ημέρα. Διανομή τροφίμων και ειδών ένδυσης γίνεται ειδικά μπροστά από ορισμένες εκκλησίες.

Ο δήμαρχος επέβαλε, επίσης, στους κατοίκους της Νέας Υόρκης να μοιράζονται τα αυτοκίνητα ώστε να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό χάος.

Το μετρό που μεταφέρει 5,5 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα έχει επαναλειτούργησε και θα είναι δωρεάν για μέχρι και την Παρασκευή, προς μεγάλη ανακούφιση των κατοίκων μιας πόλης που ασφυκτιά όταν κινούνται μόνο τα αυτοκίνητα. Προβλήματα παρατηρούνται και με τα κινητά τηλέφωνα που συχνά δεν λειτουργούν, ενώ και πολλά καταστήματα παραμένουν ακόμη κλειστά. Προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγια των τρένων.

Το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες, ενώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο, αφού η έδρα τους, κοντά στην περιοχή του Ιστ Ρίβερ πλημμύρισε.

Το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια ξεκίνησε να λειτουργεί «περιορισμένα» την Πέμπτη, καθώς όλοι οι διάδρομοι του αεροδρομίου, που χρησιμοποιείται κυρίως για εσωτερικές πτήσεις, είχαν πλημμυρίσει.

Από την Τετάρτη λειτουργούν κανονικά τα διεθνή αεροδρόμια JFK και Νιούαρκ Λίμπερτι.

Συναυλία αλληλεγγύης για τα θύματα του Σάντι, με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της αμερικανικής μουσικής σκηνής, όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το NBC. Τα έσοδα θα διατεθούν στον Ερυθρό Σταυρό.


Στήριξη στους πληγέντες υποσχέθηκε ο Ομπάμα

Πολλοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από τις πλημμύρες, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε τη στήριξη του ομοσπονδιακού κράτους στους πληγέντες.

«Είμαστε εδώ για εσάς. Δεν θα σας ξεχάσουμε», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος από την παραλιακή πόλη Μπριγκαντίν μετά τη συνάντησή του με ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Νιου Τζέρσεϊ. Τον Ομπάμα συνόδευε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Κρις Κρίστι.
Ο Ομπάμα χαιρέτισε «τη δύναμη και την ικανότητα επιβίωσης» των συμπατριωτών του. «Αυτή είναι η ουσία των ΗΠΑ. Περνάμε δύσκολους καιρούς, αλλά βγαίνουμε πιο δυνατοί από πριν… ο ένας νοιάζεται για τον άλλον. Δεν θα αφήσουμε κανέναν στον δρόμο», επισήμανε.


Βοήθεια προς τους πληγέντες
, άλλη δεκτή άλλη όχι

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ ανακοίνωσε ότι προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια για τα θύματα του τυφώνα Σάντι και κάλεσε και άλλους επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

«Η News Corp έδωσε ένα εκατομμύριο δολάρια για να στηρίξει τις πληγείσες οικογένειες στη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϊ. Ελπίζω πως και άλλες επιχειρήσεις θα κάνουν το ίδιο», έγραψε ο Μέρντοχ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Βοήθεια στις ΗΠΑ για τους πληγέντες πρότεινε ο αρχηγός ισλαμιστικής οργάνωσης στο Πακιστάν, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Βομβάη το 2008. Ο Χαφίζ Σαΐντ ηγέτης της οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τάιμπα επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η φιλανθρωπική του οργάνωση Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα είναι έτοιμη να βοηθήσει τους πληγέντες.

Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε την προσφορά και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ επισήμανε «τον σεβασμό των ΗΠΑ προς την ισλαμική παράδοση για την προσφορά βοήθειας προς όποιον έχει ανάγκη όπου και αν βρίσκεται, αλλά η συγκεκριμένη προσφορά είναι εντελώς ανούσια για εμάς».

Οι ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσαν ότι δίνουν αμοιβή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και την καταδίκη του Σαΐντ, ο οποίος μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη αφέθηκε ελεύθερος όταν πακιστανικό δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ενοχή του.

Καταστροφές στην Κούβα

Προβλήματα στη γεωργική παραγωγή προκάλεσε ο τυφώνας Σάντι κατά το πέρασμά του από την Κούβα, σύμφωνα με έκθεση τεχνικών του ΟΗΕ. «Οι επιπτώσεις στον τομέα της γεωργίας θα είναι σημαντικές στη χώρα, όχι μόνο στη νοτιοανατολική Κούβα όπου καταστράφηκαν περίπου 100.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης», κυρίως με ζαχαροκάλαμο, μπανάνες και λαχανικών, διευκρινίζεται στην έκθεση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «ο τυφώνας αυτός ήταν ο πλέον καταστροφικός για τη χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια». Καταστράφηκαν 17.221 σπίτια και άλλες 188.179 υπέστησαν ζημιές.

Έκκληση στους διεθνείς εταίρους και στο Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη να βοηθήσουν την Αϊτή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του τυφώνα απηύθυνε από το Πορτ-ο-Πρενς ο πρίγκιπας Χαακόν της Νορβηγίας. «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι τρομακτικό. Πολλές οικογένειες έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα. Ελπίζω οι εταίροι της Αϊτής και ο ΟΗΕ να βοηθήσουν τη χώρα», τόνισε ο 39χρονος πρίγκιπας που είναι πρέσβης καλής θέλησης του Προγράμματος για την Ανάπτυξη.