Η δολοφονία ενός μέλους της ναπολιτάνικης Καμόρα την περασμένη Κυριακή έχει αυξήσει τους φόβους των Αρχών της Νάπολης πως εδώ και λίγο καιρό έχει ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος αίματος κι αλληλοσκοτωμών ανάμεσα σε δυο μεγάλες συμμορίες της πόλης.

Η μαφιόζικη δολοφονία του Ραφαέλε Αμπέτε, που ανήκε στη συμμορία των «Σιζιονίστι» (οι «Αποστάτες»), ήρθε να προστεθεί στην προ εβδομάδων εν ψυχρώ εκτέλεση του 49χρονου Γκαετάνο Μαρίνο, επίσης μέλους των Σιζιονίστι. Ύποπτη για τις δυο δολοφονίες θεωρείται η συμμορία των Ντι Λάουρο.

Αμφότερα τα θύματα είναι αδέλφια δυο κορυφαίων ηγετών των Σιζιονίστι, που βρίσκονται σε διαμάχη με τους Ντι Λάουρο από τα τέλη του 2004 για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών στη πόλη, και ειδικότερα στο βόρειο προάστιο της, τη Σκάμπια, όπου η ιταλική αστυνομία θεωρεί πως λειτουργεί η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά ναρκωτικών της Ευρώπης.

Και οι δυο δολοφονίες έγιναν με τρόπο που μαρτυρά πως η Νάπολη κινδυνεύει να ξαναζήσει μαφιόζικες στιγμές περασμένων δεκαετιών: ο 41χρονος Αμπέτε δέχτηκε καταιγισμό από σφαίρες την ώρα που έπινε το ποτό του σε ένα υπαίθριο μπαρ της Σκάμπια, ενώ ο Μαρίνο εκτελέστηκε με έξι σφαίρες στο κεφάλι στην Τερατσίνα, ένα γνωστό παραθαλάσσιο θέρετρο νότια της Ρώμης, μπροστά στα μάτια έντρομων λουομένων – ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Το 2004 ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στους «Σιζιονίστι» και τους «Ντι Λάουρο», όταν οι πρώτοι, που ήταν μέλη των Ντι Λάουρο, αποφάσισαν να αποστατήσουν, ιδρύοντας τη δική τους οργάνωση για να ελέγχουν το παραεμπόριο κοκαΐνης κι ηρωίνης στη Σκάμπια. Μέσα σε 18 μήνες είχαν δολοφονηθεί 60 άνθρωποι, από αμφότερες τις συμμορίες. Για ένα διάστημα, η αστυνομία πίστεψε πως είχε απαλλαγεί από αυτόν τον «πονοκέφαλο», αλλά όπως φαίνεται η Καμόρα για λίγο καιρό… ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά.

Όπως επισημαίνουν τα ιταλικά ΜΜΕ, το φετινό καλοκαίρι ήταν το πλέον βίαιο των τελευταίων ετών, αφού έλαβαν χώρα πολλά συμβάντα που σχετίζονται με τη Καμόρα, όπως η εκτέλεση με εννιά σφαίρες ενός άλλου μέλους της Καμόρα στη πόλη Νετούνο, αλλά και τον εντοπισμό ενός εκρηκτικού μηχανισμού στις καμπίνες ενός παραθεριστικού κέντρου στην Όστια, όπου έκαναν τα μπάνια τους διάφοροι μαφιόζοι.