Η φιλόδοξη ποπ τραγουδίστρια Γκούγκουσα, όπως δηλώνεται και στις αφίσες με το πρόσωπο της που φιγουράρουν στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, είναι μια «εξωτική καλλονή από το Ουζμπεκιστάν». Στην επίσημη ιστοσελίδα της συστήνεται ως «ποιήτρια και υψίφωνος». Στην πραγματικότητα είναι η Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του διαβόητου δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ.

Ο Καρίμοφ, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από την εποχή της κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, έχει κατηγορηθεί για ανατριχιαστικά βασανιστήρια – όπως ότι διατάζει τους άντρες του να… βράζουν σε καυτό νερό τους αντιφρονούντες!

Το βέβαιο είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες παραμένουν νεκρό γράμμα στο Ουζμπεκιστάν, όπως και ότι το 2005 οι δυνάμεις ασφαλείας του Καρίμοφ σκότωσαν κατ’ εντολήν του εκατοντάδες άοπλους διαδηλωτές.

Η παιδική εργασία παραμένει ευρύτατα διαδεδομένη στη χώρα, ενώ κάθε χρόνο πλήθος παιδιών σχολικής ηλικίας υποβάλλονται σε επίπονη εργασία, όπως η συλλογή βαμβακιού.

Επικριτές του καθεστώτος του Ουζμπεκιστάν, ανάμεσα στους οποίους και ο βρετανός πρώην πρέσβης στη χώρα Κρεγκ Μάρεϊ, έχουν επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι η Καρίμοβα είναι προσωπικώς αναμιγμένη στα σκάνδαλα διαφθοράς της οικογένειας και για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρούσε δεσμούς με ελβετική εταιρεία που κατά πολλούς ήταν απλώς το «πλυντήριο» για τα έσοδα του καθεστώτος, παρ’ ότι εκείνη το διέψευδε κατηγορηματικώς.

Τηλεγράφημα αμερικανού διπλωμάτη που διέρρευσε μέσω Wikileaks αποκαλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γνώμη των Ουζμπέκων για την κόρη του προέδρου: «Για τους περισσότερους Ουζμπέκους η Καρίμοβα είναι μια άπληστη γυναίκα που διψά για εξουσία και χρησιμοποιεί τον πατέρα της για να βγάλει από τη μέση όποιον σταθεί εμπόδιο στην καριέρα της», γράφει και συμπληρώνει: «Είναι μακράν η πιο μισητή προσωπικότητα στη χώρα».

Η 40χρονη και κατά πολλούς φερόμενη ως διάδοχος του πατέρα της στην ηγεσία της χώρας σπούδασε στο Χάρβαρντ. Εκτοτε έκανε διάφορες επαγγελματικές απόπειρες προκειμένου να κερδίσει διεθνή καταξίωση. Κατά καιρούς έχει δηλώσει σχεδιάστρια ρούχων ή κοσμημάτων, ενώ την τελευταία περίοδο ασχολείται με το τραγούδι – με μάλλον όχι ιδιαίτερη επιτυχία.

Οι διαφημίσεις συγκρίνουν τη φωνή της με εκείνη της Κάιλι Μινόγκ, αλλά, όπως σχολίασε κάποιος… παθών ακροατής στον ιστότοπο Αmazon, από όπου μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί το CD της «Γκούγκουσα», αυτό που άκουσε ήταν «απίστευτα αρμονικοί ήχοι βασανιστηρίων»!

«Δεν ήξερα ότι οι ήχοι από παιδιά που κάνουν βαριές εργασίες στον καυτό ήλιο για δώδεκα ώρες την ημέρα μπορεί να είναι τόσο χαλαρωτικοί»
, συμπλήρωσε.