Επιβεβαιώνει η Τουρκία ότι το τουρκικό αεροπλάνο που κατέρριψε η αεράμυνα της Συρίας πετούσε στον συριακό εναέριο χώρο. Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε το Σάββατο ότι το τουρκικό πολεμικό «ίσως» είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Πρόσθεσε ότι είναι συνηθισμένο τα πολεμικά αεροσκάφη που πετούν σε πολύ υψηλές ταχύτητες να διασχίζουν τα σύνορα για μικρές αποστάσεις.
Η Δαμασκός δήλωσε ότι κατέρριψε το αεροσκάφος την Παρασκευή στον δικό της εναέριο χώρο «σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τέτοιες καταστάσεις» και ότι αυτό έπεσε στη Μεσόγειο. Το τουρκικό και το συριακό ναυτικό αναζητούν τα μέλη του πληρώματος.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, που ήταν κάποτε στενοί σύμμαχοι, επιδεινώθηκαν σημαντικά αφότου ξεκίνησε η εξέγερση κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011. Περισσότεροι από 30.000 σύροι πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα σύνορα για να καταφύγουν στην Τουρκία.
Τον Απρίλιο, όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ από την δική τους πλευρά των συνόρων σκοτώνοντας δυο πρόσφυγες, η Αγκυρα προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί καμία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας.
Το Σάββατο ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος. «Δεν είναι δυνατό να συγκαλυφθεί κάτι τέτοιο. Θα γίνει ό,τι πρέπει», είπε. «Είναι συνηθισμένο τα πολεμικά αεροσκάφη να πετούν μέσα και έξω από τα εθνικά σύνορα, δεδομένης της ταχύτητας που έχουν πάνω από τη θάλασσα. Αυτό δεν γίνεται από κακή πρόθεση αλλά είναι εκτός του ελέγχου μας λόγω της ταχύτητας του αεροσκάφους».

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα για να βρεθεί αν το αεροπλάνο καταρρίφθηκε εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Αποκάλυψε ότι η Αγκυρα βρίσκεται σε επαφή με τη Δαμασκό παρά το γεγονός ότι η κάθε χώρα ανακήρυξε ανεπιθύμητους τους διπλωμάτες της άλλης στις αρχές του 2012. «Αποσύραμε τους διπλωμάτες μας από τη Συρία για λόγους ασφαλείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επαφές», είπε ο κ. Γκιουλ.
Σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, χάθηκε κάθε επαφή με το αεροσκάφος F-4 Phantom στις 11.58 το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ πετούσε πάνω από την επαρχία Χατάι, περίπου μιάμιση ώρα μετά την απογείωσή του από την αεροπορική βάση Ερχάκ στη βορειοδυτική Τουρκία. Αργότερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν ότι «ένας μη αναγνωρισμένος αεροπορικός στόχος» είχε εισχωρήσει στον συριακό εναέριο χώρο στις 11.40, πετώντας σε πολύ χαμηλό ύψος με μεγάλη ταχύτητα. Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τέτοιες περιπτώσεις, η συριακή αεράμυνα κατέρριψε το αεροσκάφος περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τις ακτές της Συρίας. Η ανακοίνωση της Δαμασκού προσθέτει ότι το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες και έπεσε στη θάλασσα εντός των υδάτων της Συρίας.
Όταν «έγινε σαφές ότι ο στόχος ήταν ένα τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος που είχε εισχωρήσει στον εναέριο χώρο μας» οι διοικήσεις του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών ήρθαν σε επαφή και πραγματοποιούν κοινή επιχείρηση για τον εντοπισμό των μελών του πληρώματος, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ερευνα για το περιστατικό ζητεί ο Βεστερβέλε

«Ανησυχώ για το περιστατικό, δηλαδή να έχει καταρριφθεί από τις συριακές δυνάμεις ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. Απαιτώ την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού» δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε σχετικά με την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα.

Από την Ντάκα του Μπανγκλαντές, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο γερμανός ΥΠΕΞ χαιρέτισε την «υπεύθυνη», όπως είπε, τουρκική αντίδραση λέγοντας ότι «τώρα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης».

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, με τον οποίο επικοινώνησε το CNN, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για το περιστατικό και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

«Το αεροσκάφος ήταν αναγνωριστικό»

Δηλώσεις του τούρκου αντιπροέδρου Μπουλέντ Αρίντς ότι το καταρριφθέν F-4 Phantom δεν ήταν μαχητικό αλλά αναγνωριστικό μετέδωσε σήμερα, Σάββατο, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 7η κύρια βάση της τουρκικής Αεροπορίας στη Μαλάτεια. Στη συγκεκριμένη βάση σταθμεύουν τα αναβαθμισμένα μαχητικά τύπου F4E 2020 και τα φωτογραφικά αεροσκάφη RF-4. Χάθηκε ενώ βρισκόταν πάνω από θαλάσσια περιοχή, οκτώ μίλια από τη Λατάκεια.

Σύσκεψη Νταβούτογλου με αξιωματικούς

Παράλληλα, το τουρκικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε συνάντηση με τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η σύσκεψη με ανώτερους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (MIT) διήρκεσε δύο ώρες και αντικείμενό της ήταν η επιχείρηση έρευνας για τους αγνοούμενους πιλότους αλλά και οικινήσεις που πρέπει να γίνουν μετά το συμβάν.

Όπως μετέδωσαν το απόγευμα του Σαββάτου τα ΜΜΕ της χώρας, ο κ. Νταβούτογλου αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το γεγονός αύριο, Κυριακή, νωρίς το πρωί.

Αντιδράσεις τουρκικών κομμάτων

«Επικίνδυνη» χαρακτηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι περιμένει απάντηση για ποιο λόγο βρισκόταν το αεροσκάφος στο σημείο που καταρρίφθηκε.

«Μία κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει επί 7-8 ώρες τι απέγινε ένα αεροσκάφος της και εμφανίζεται υπέρμαχος της στρατιωτικής επέμβασης, συνιστά κίνδυνο που θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε μεγάλο τέλμα» δήλωσε η βουλευτής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Γκιουλτάν Κισανάκ.

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Φαρούκ Λόγογλου είπε πως «προτεραιότητα πρέπει να είναι να βρεθούν ζωντανοί οι πιλότοι» και επισήμανε: «Η Συρία πρέπει να είναι προσεκτική. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι σε θέματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων της, η Τουρκία πάντα κινείται με ενότητα και αποφασιστικότητα».