Μία ριζικά ανανεωμένη σειρά φορητών υπολογιστών παρουσίασε τη Δευτέρα η Apple στην τακτική σύνοδο για τους προγραμματιστές (WWDC). Μαζί της παρουσιάστηκαν οι νέες εκδόσεις του λειτουργικού για τις ταμπλέτες και τα κινητά, το IOS που θα διατεθεί το φθινόπωρο, και για τους επιτραπέζιους και τα λάπτοπ που είναι διαθέσιμο από τον Ιούλιο.

Οι νέοι Air θα έχουν ισχυρότερο επεξεργαστή, έναν διπύρηνο i7 μέχρι και 2GHz, και περισσότερη μνήμη όπως και ταχύτερη κάρτα γραφικών που πάντως θα παραμείνει ενσωματωμένη, όπως και σήμερα. Θα έχουν ακόμη δίσκο solid state 512 GB, κάμερα 720p και USB 3.0. Η ανάλυση της οθόνης δεν θα αλλάξει.

Ανανεωμένοι και οι νέοι MacBook Pro που έχουν ταχύτερα υποσυστήματα στις ίδιες περίπου τιμές. Και τα δύο μοντέλα θα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Μεγάλη έμφαση έδωσε η Apple στην παρουσίαση τουMacBook Pro νέας γενιάς.

Είναι ένας πολύ λεπτός και ελαφρύς υπολογιστή με οθόνη τεχνολογίας Retina 15,4 ιντσών σε ανάλυση 2880×1800. Πρόκειται για την ίδια οθόνη πολύ υψηλής ανάλυσης που έχουν τα τελευταίας γενιάς iPhone και iPad.

Το νέας γενιάς λάπτοπ, «ο καλύτερος υπολογιστής που έχουμε φτιάξει», όπως είπε ο αντιπρόεδρος Φιλ Σίλερ παρουσιάζοντας το πολύ ενθουσιασμένος θα έχει τετραπύρηνους επεξεργαστές i7 μέχρι 2,7 GHz, SSD χωρητικότητας 768 GB και θα μπορεί να φέρει μέχρι και 16 GB μνήμης.

Η τιμή του θα αρχίζει από 2.199 δολάρια αλλά θα ανέβει περισσότερο γιατί οι πελάτες μπορούν να το παραγγέλλουν όπως το θέλουν.

Η Apple παρουσίασε εφαρμογές που προσαρμόζονται στο νέο λειτουργικό και τους λάπτοπ αφήνοντας να εννοηθεί ότι προορίζει τα λάπτοπ για επαγγελματίες, όπως όσους επεξεργάζονται βίντεο που θα είναι αρκετά εύκολο λόγω της μεγάλης οθόνης.

Νέες εκδόσεις λειτουργικών εν όψει

Η νέα έκδοση του λειτουργικού για υπολογιστές, η Mountain Lion, η 10.8 στην επίσημη αρίθμηση, έρχεται με «200 νέα χαρακτηριστικά», πολλά από τα οποία είναι δανεισμένα από το iOS.

Εκτός από τα μηνύματα (Messages), στο νέο OSX ενσωματώνεται η δυνατότητα προφορικών εντολών, αν και για την ώρα δεν περιλαμβάνεται κάτι αντίστοιχο με τη Siri των iPhone.

Ενσωματώνεται ακόμη η δυνατότητα αποστολής tweet από εφαρμογές όπως ο Safari, ο οποίος αποκτά πλέον δυνατότητες συγχρονισμού στο σύννεφο.

To Mountain Lion θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο και η αναβάθμιση θα κοστίζει 19,99 δολάρια. Αν και δεν θα περιλαμβάνεται στα νέα λάπτοπ, η αναβάθμιση θα είναι δωρεάν με τις αγορές toy.

Σε ό,τι αφορά την έκτη έκδοση τουιOS (και αυτό με «πάνω από 200 νέα χαρακτηριστικά») θα έχει, μεταξύ άλλων, μία βελτιωμένη εκδοχή της Siri, του προσωπικού βοηθού που απαντά στα ερωτήματα των χρηστών ψάχνοντας το Ίντερνετ.

Η Siri θα απαντά πλέον για το πρόγραμμα των σινεμά, θα κλείνει τραπέζι σε εστιατόρια ενώ θα μπορεί να εκκινεί εφαρμογές εγκατεστημένες στο κινητό.

Ακόμη, η Apple συνεργάστηκε στενά με το Facebook για καλύτερη ενσωμάτωση της υπηρεσίας στα κινητά, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα για like με ευκολία και καλύτερο μοίρασμα φωτογραφιών.

Πολλά χειροκροτήματα από το κοινό -που κατέκλυσε για άλλη μία φορά το χώρο του συνεδρίου- απέσπασε η ανακοίνωση ότι το FaceTime η τεχνολογία βιντεοκλήσεων θα λειτουργεί πλέον και από τα κινητά και όχι μόνο το WiFi.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εφαρμογή των χαρτών (Maps) που γράφτηκε εξαρχής και δεν χρησιμοποιεί πλέον τους χάρτες της Google.

Ένα πρωτότυπο χαρακτηριστικό είναι ότι η εφαρμογή των χαρτών θα ενσωματώνει δυναμικά δεδομένα από τους χρήστες και θα ειδοποιεί για μποτιλιαρίσματα, ατυχήματα ή άλλα προβλήματα, ακόμα και τα βενζινάδικα. Στο «πακέτο» θα ενσωματώνεται και η λειτουργικότητα της Siri.

Το iOS 6 διατίθεται σε έκδοση beta για τους προγραμματιστές και θα κυκλοφορήσει στο κοινό το φθινόπωρο.