Πολλοί γνωρίζουν την Diamond District, την περίφημη συνοικία των αδαμαντοπωλών στην 47η οδό του Μανχάταν, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι βαθιά κάτω από την άσφαλτο της πολύβουης Νέας Υόρκης βρίσκεται ένα φρουρούμενο και καλοκρυμμένο «οχυρό»: το θησαυροφυλάκιο με τη μεγαλύτερη ποσότητα διαμαντιών στον κόσμο. Η ύφεση πλήττει την υφήλιο, όμως μεταξύ 2009 και 2011 οι τιμές των διαμαντιών, ακατέργαστων και κατεργασμένων, αυξήθηκαν κατά 65% και 23% αντιστοίχως. Αστραφτερά σωσίβια στην κρίση – για τους έχοντες. Οι πλούσιοι γνώριζαν πάντα αυτό που τώρα συνειδητοποιεί η μεσαία τάξη: σε οικονομικά χαλεπούς καιρούς τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος όποιου επιθυμεί να επενδύσει τα χρήματά του σε μια διαχρονική αξία.

Μαρμάρινες προσόψεις καταστημάτων, βιτρίνες με βελούδινες προθήκες όπου στριμώχνονται κοσμήματα με διαμάντια σε κάθε σχήμα, μέγεθος και ποιότητα, άκοπα ή δεμένα με χρυσό.

Για να φτάσει κάποιος όμως στο θησαυροφυλάκιο με τα περισσότερα διαμάντια στον κόσμο χρειάζεται να διασχίσει έναν διάδρομο με μαύρα μάρμαρα, να πάρει το ασανσέρ ως τον 15ο όροφο, να διαβεί μια σειρά από σκάλες και να βρει τον δρόμο του μέσα σε έναν δαίδαλο διαδρόμων και αιθουσών κάθε μία από τις οποίες ασφαλίζει με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και φρουρείται από άνδρες οπλισμένους σαν αστακούς.
Στο τέλος, θα πρέπει να ξαναπάρει ένα ασανσέρ για να καταδυθεί τελικά στα σπλάχνα της Diamond District, το «βασίλειο» των ως επί το πλείστον αμερικανοεβραίων αδαμαντοπωλών.
Σε αυτή τη συνοικία περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια διακινούνται καθημερινά. Ποσό διόλου παράξενο αν σκεφτεί κάποιος ότι το 90% των διαμαντιών που εισάγονται στις ΗΠΑ – τον μεγαλύτερο καταναλωτή διαμαντιών στον κόσμο – εισέρχονται από τη Νέα Υόρκη και από αυτά τα περισσότερα περνούν από εδώ. Μάλιστα, η αξία των διαμαντιών που έχει εισαχθεί και εξαχθεί κατά το 2011 ανέρχεται σε 9,1 δισ. δολάρια.
Περισσότερες από 2.600 ανεξάρτητες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εδώ: κοσμηματοπωλεία, εργαστήρια και ανταλλακτήρια διαμαντιών. Αυτά τα τελευταία, όσο και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά το πόσο κοστίζει τελικά ένα διαμάντι.
Το μέγεθος δεν είναι το παν, καθώς συνυπολογίζονται η διαύγεια, το σχήμα και το χρώμα -από εκτιμητή σε εκτιμητή μπορεί να υπάρξει απόκλιση ως και 30% επί της τελικής τιμής.
Ιστορικά, η ζήτηση εξαρτάται από μακροοικονομικούς παράγοντες, όπως το σύνολο της κατανάλωσης και το μέγεθος της μεσαίας τάξης σε διαφορετικές χώρες. Ετσι, μαζί με την αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες αυξήθηκε και η ζήτηση για κατεργασμένα διαμάντια.
Τώρα όμως έχει έρθει και η σειρά άλλων, ικανών να κόψουν επιταγές με πολλά μηδενικά, να αγοράσουν διαμάντια: Κινέζοι, Ινδοί και Βραζιλιάνοι πραγματοποιούν ολοένα και περισσότερες επενδύσεις σε αυτά.
Για εκείνους δεν αποτελούν αποκλειστικά σύμβολο στάτους, αλλά και ένα αναδυόμενο επενδυτικό αγαθό που αναμένεται να χάσει την αξία του. Ως το 2014, οι ετήσιες αγορές διαμαντιών σε Ινδία και Κίνα αναμένεται να αυξάνονται σταθερά κατά 6% ετησίως.
Τους νέους πελάτες τους έφερε η κρίση. Δεν πρόκειται για το καπρίτσιο μερικών νεόπλουτων.
Ο χρυσός, για παράδειγμα, είναι πλέον πολύ ακριβός: σε μία δεκαετία η αξία του έχει εξαπλασιαστεί. Από τη Νέα Υόρκη ως το Λονδίνο και από την Ελβετία ως το Ισραήλ, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν εγγυημένα, «εξωτικά» αγαθά, όπως η αγορά του ορυκτού παλλαδίου.
Τα διαμάντια μοιάζουν παντοτινά ως επένδυση. Και το πιο εντυπωσιακό: σύμφωνα με κάθε δυνατό σενάριο, μέσα στην επόμενη δεκαετία η ζήτηση για ακατέργαστα διαμάντια αναμένεται να ξεπεράσει την παραγωγή παγκοσμίως.
Αβι Παζ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων Διαμαντιών
«Η αξία τους θα αυξάνεται αργά αλλά σταθερά»

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων Διαμαντιών Αβι Παζ μιλάει στο «Βήμα» από το Ισραήλ και εξηγεί γιατί τα διαμάντια δεν θα χάσουν ποτέ την αξία τους.


Αυξάνονται οι επενδύσεις σε διαμάντια σε καιρούς ύφεσης;
«Ισως δεν έχει να κάνει μόνο με την ύφεση, όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα και περισσότερες επενδύσεις σε διαμάντια. Η μεσαία τάξη μεγαλώνει, πολλές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο κόσμος νιώθει αβεβαιότητα όταν πρόκειται να επενδύσει και τα διαμάντια είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή. Προσφέρουν καταφύγιο σε έναν κόσμο αβεβαιότητας. Δεν θα έφτανα στο σημείο να πω ότι τα διαμάντια είναι ο νέος χρυσός, όμως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διασφαλίσει κάποιος τα χρήματά του. Ολες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι σταθερή τα επόμενα χρόνια, ενώ η δυνατότητα απόκτησης ακατέργαστων διαμαντιών θα δυσχεραίνει. Συνεπώς η αξία τους θα αυξάνεται αργά αλλά σταθερά».

Βλέπετε πιθανή στο άμεσο μέλλον τη δημιουργία ενός ταμείου διαμαντιών που θα καθορίζει καθημερινά την τιμή τους στα Χρηματιστήρια Διαμαντιών παγκοσμίως;
«Υπάρχουν πολλές ιδέες, όμως καμία δεν έχει προχωρήσει ακόμα αρκετά. Το πρόβλημα είναι ότι ουσιαστικά κάθε διαμάντι είναι ξεχωριστό, ιδίως όταν μιλάμε για τα μεγάλα πετράδια. Κάτι τέτοιο θα ήταν ίσως ευκολότερο με μικρότερες πέτρες, μέγιστου μεγέθους ως δύο καράτια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημος οργανισμός που να ελέγχει την τιμή των ακατέργαστων όσο και των κατεργασμένων διαμαντιών. Οι παράγοντες που την καθορίζουν είναι πρωτίστως η ζήτηση, η δυνατότητα πώλησής τους και βεβαίως η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας».

Για μια χούφτα «σιγουριά»

400 εκατ. δολάρια την ημέρα

Στην Diamond District ο μέσος ημερήσιος τζίρος των αδαμαντοπωλών είναι γύρω στα 400 εκατ. δολάρια! Την τιμητική τους έχουν τα μονόπετρα που φτάνουν ως και 250.000 δολάρια έκαστο.
Δύο καράτια και πάνω
Η αγορά μεγάλων διαμαντιών (πάνω από δύο καράτια) αντιστοιχεί μόλις στο 5% του συνολικού όγκου της παγκόσμιας αγοράς, αλλά στο 50% του διεθνούς τζίρου.
Μόνο το 0,5% είναι «ματωμένα»
Χάρη στη διαδικασία «Κίμπερλι» που θεσπίστηκε το 2000 για να εξασφαλίζει ότι δεν θα διακινούνται διαμάντια για να χρηματοδοτούνται ένοπλες συρράξεις, μόλις το 0,5% των διαμαντιών που διακινούνται σήμερα είναι «ματωμένα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ