Μια Ελλάδα εκτός ευρώ «βλέπει» ο ξένος Τύπος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, κάνοντας λόγο για το αδιέξοδο στις πολιτικές συνομιλίες στην Ελλάδα όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» είναι ο τίτλος του βρετανικού «Guardian».

«Η επιστροφή στη δραχμή πλησιάζει εν μέσω αδιεξόδου στην Αθήνα και συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το τέλος του κοινού νομίσματος» αναφέρει η εφημερίδα.

«Με τις προσπάθειες της Αθήνας να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, οι ευρωπαίοι ηγέτες εγκατέλειψαν το ταμπού του να μιλούν για την πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» αναφέρει η εφημερίδα.

Το BBC αναφέρεται στις συνομιλίες στην Αθήνα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών πριν από εννέα ημέρες. «Ο πρόεδρος πρότεινε κυβέρνηση τεχνοκρατών, ωστόσο οι ηγέτες των κομμάτων είναι απαισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

«Ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «ταρακουνά» τις αγορές, αλλά αναδεικνύονται σημάδια για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών» γράφουν οι «New York Times».

«Η τελευταία αναταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο γύρο οικονομικής αστάθειας για την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μία νέα φάση διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους πιστωτές της» αναφέρει η εφημερίδα.

«Παρά τη σκληρή τους στάση δημοσίως, οι γερμανοί πολιτικοί, ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αρχίζουν να δείχνουν ευελιξία για τις βαθιές και επίπονες περικοπές που ζητούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Στην Ελλάδα, παρά την οργή για το κόστος της επιβολής των ευρωπαϊκών απαιτήσεων για λιτότητα, λίγοι μοιάζουν να είναι προετοιμασμένοι να επωμιστούν το κόστος του να εγκαταλείψουν το ευρώ – και ίσως να προκαλέσουν προβλήματα στους πολιτικούς δεσμούς με την Ευρώπη» συνεχίζει η εφημερίδα.

«Όλο και πιο πιθανή η έξοδος των Ελλήνων από το ευρώ», τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Bild».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Τα ελληνικά κόμματα συνέχισαν να μαλώνουν τη Δευτέρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, νέες εκλογές γίνονται όλο και πιο πιθανές. Εν τω μεταξύ στο Βερολίνο προετοιμάζονται για την έξοδο των Ελλήνων».

«Η Ελλάδα γίνεται Βαλκάνια, η Σερβία εισέρχεται στην Ευρώπη σε κρίσιμες εκλογές» είναι ο τίτλος του «Bloomberg».

«Δύο εκλογές έλαβαν χώρα στα Βαλκάνια στις 6 Μαΐου και όταν οι ιστορικοί κοιτάξουν πίσω, νομίζω ότι θα δουν ένα σημείο αλλαγής: την ημέρα που η Σερβία έδωσε τη θέση της στην Ελλάδα ως η πιο προβληματική χώρα της περιοχής» αναφέρει το Bloomberg.

Αναφερόμενο στη ρήση του Ότο Φον Μπίσμαρκ που στα τέλη του 1800 δήλωσε ότι ο επόμενος πόλεμος στην Ευρώπη θα ξεκινήσει από «μια χαζομάρα στα Βαλκάνια», το Bloomberg γράφει ότι αυτό μπορεί να μην είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

«Σε λίγα χρόνια μπορεί να είναι κοινή γνώση ότι ο θάνατος του ευρώ ή οτιδήποτε επιφυλάσσει το μέλλον της Ευρώπης, ξεκίνησε από μια χαζομάρα στα Βαλκάνια. Μόνο που τώρα, ο πόλεμος δεν φαίνεται πιθανός και η Σερβία δεν θα είναι ο φταίχτης. Η τιμή αυτή μένει στους ψεύτες έλληνες ηγέτες, τους στατιστικολόγους τους και τις εκλογές, στις οποίες οι Έλληνες ψηφοφόροι διακινδύνευσαν τη θέση της χώρας τους στην Ευρώπη» αναφέρει το Bloomberg.