Στασιαστές στρατιώτες του Μάλι υποστήριξαν σήμερα ότι πήραν τον έλεγχο της προεδρίας στο Μπαμάκο έπειτα από πολύωρες μάχες με την προεδρική φρουρά και συνέλαβαν υπουργούς, μεταξυ των οποίων τον υπουργό Εξωτερικών Σουμεϊλού Μπουμπέγε Μάιγκα.

«Ελέγχουμε το προεδρικό μέγαρο», δήλωσε ένας στασιαστής στρατιώτης ζητώντας να μην κατονομαστεί, ενώ ένας άλλος υποστήριξε πως πολλές προσωπικότητες του καθεστώτος του προέδρου Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, μεταξύ των οποίων ο Μάιγκα και ο Καφουγκούνα Κονέ, υπουργός Εδαφικής Διοίκησης, έχουν συλληφθεί.

Οι στασιαστές επιτέθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον του προεδρικού μεγάρου καθώς μια διαμαρτυρία για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση μια εξέγερση των νομάδων στο βορρά εξελίχθηκε σε απόπειρα πραξικοπήματος.

Σποραδικά πυρά βαρέων όπλων ηχούσαν στην πρωτεύουσα Μπαμάκο όλη τη νύκτα ενώ τον ουρανό φώτιζαν τροχιοδεικτικά βλήματα. Οι στασιαστές, οι οποίοι λένε πως δεν έχουν τα όπλα και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν την αυτονομιστική εξέγερση στη Σαχάρα, διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, η οποία επανελήφθη αργότερα χωρίς να είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι στασιαστές έχουν τον έλεγχο του κτιρίου.

«Ξέρουμε τώρα ότι πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως ο πρόεδρος Τουρέ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα εγκαταλείψει την εξουσία μετά τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο μήνα, βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέδωσε δήλωση στην οποία απευθύνει έκκληση για ηρεμία και για δημοκρατική διευθέτηση των αιτημάτων.

Η οργή έχει αυξηθεί στις τάξεις του στρατού σχετικά με το χειρισμό μιας εξέγερσης με επικεφαλής τους Τουαρέγκ, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι, περίπου 200.000 έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ έχει γίνει φανερό το γεγονός ότι το Μπαμάκο δεν ελέγχει το βόρειο μισό της χώρας, η οποία είναι δύο φορές μεγαλύτερη από τη Γαλλία.

Σε μια ένδειξη ότι η υποστήριξη των στασιαστών επεκτείνεται, δύο στρατιωτικές πηγές στη βόρεια πόλη Γκάο επιβεβαίωσαν τις συλλήψεις αρκετών ανώτερων αξιωματικών στην πόλη, η οποία αποτελεί περιφερειακό κέντρο επιχειρήσεων.

Η Γαλλία επιθυμεί να διεξαχθούν εκλογές «το συντομότερο δυνατόν» στο Μαλί, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

«Είμαστε προσηλωμένοι στο σεβασμό των δημοκρατικών και συνταγματικών κανόνων. Ζητούμε την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, οι εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τον Απρίλιο, πρέπει να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ζιπέ μιλώντας στο ραδιοσταθμό Europe 1.

Το Μάλι, πρώην γαλλική αποικία, επρόκειτο να πραγματοποιήσει φέτος προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων είχε προγραμματιστεί για τις 29 Απριλίου.

Η τύχη του προέδρου του Μαλί, του Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, στον οποίο ο Ζιπέ δεν αναφέρθηκε, παραμένει άγνωστη.

«Εργαζόμαστε εδώ και μήνες με τους εταίρους μας της περιοχής και τις περιφερειακές οργανώσεις για να αρχίσει ένας διάλογος ανάμεσα στους αντάρτες του βορρά, τους Τουαρέγκ, και το καθεστώς»
του Μάλι, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Το Μάλι αντιμετωπίζει από τα μέσα Ιανουαρίου τις επιθέσεις του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA) και άλλων ανταρτών Τουαρέγκ, μεταξύ των οποίων βαριά οπλισμένοι άνδρες που είχαν πολεμήσει για το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Έχουν καταλάβει πολλές πόλεις στο βορρά της χώρας.

Η κυβέρνηση του Μάλι έχει κατηγορήσει την Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, η οποία έχει βάσεις στο βόρειο Μάλι, απ’ όπου επιχειρεί σε πολλές χώρες της περιοχής, ότι πολεμάει μαζί με το MNLA.