Φοιτητές στη Χιλή συγκρούστηκαν με την αστυνομία, καθώς το κίνημα για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος αποκτά νέα δυναμική.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαμαρτυρία χιλιάδων φοιτητών στο Σαντιάγκο.
Ηταν η πρώτη μεγάλη διαδήλωση εφέτος από το φοιτητικό κίνημα, το οποίο διοργάνωσε μαζικές διαμαρτυρίες επί πολλούς μήνες το 2011.
Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν ελεύθερη, δωρεάν και υψηλού επιπέδου Παιδεία, καθώς και να ανασταλούν οι αποβολές φοιτητών από πανεπιστήμια, επειδή λαμβάνουν μέρος στις διαμαρτυρίες.
Η φοιτητική διαδήλωσε άρχισε σαν ειρηνική πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Συγκρούσεις ξέσπασαν καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το υπουργείο Παιδείας.
Τουλάχιστον 50 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις αρχές.
Η σύγκρουση για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παραμένει άλυτη μετά από μήνες μαζικών φοιτητικών διαδηλώσεων, τις οποίες στηρίζουν επίσης εκπαιδευτικοί και εργατικά συνδικάτα.
Η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει κάνει μερικές παραχωρήσεις, αλλά αρνείται να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των φοιτητών για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Οι φοιτητές απαιτούν, επίσης, να αυξηθούν κατά πολύ τα κονδύλια που διατίθενται για τη δημόσια παιδεία.
Τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένονται περισσότερες διαδηλώσεις, και συγκρούσεις, καθώς τελειώνουν οι θερινές διακοπές.