Ξεκίνησε στο Ρέικιαβικ η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε, ο οποίος κατηγορείται για αμέλεια και παραλείψεις στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, που οδήγησαν την οικονομία της χώρας σε κατάρρευση.

Ο Χάαρντε, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, είναι ο πρώτος ηγέτης στον κόσμο που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για τους χειρισμούς του στην κρίση.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για «πολιτική δίωξη», δηλώνοντας ότι θα δικαιωθεί στη διάρκεια της δίκης. «Απορρίπτω όλες τις κατηγορίες και πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία βάση σε αυτές» είπε ενώπιον του δικαστηρίου προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που έχω την ευκαιρία να απαντήσω σε ερωτήσεις σχετικά με αυτή την υπόθεση».

Ο Χάαρντε κατηγορείται για αμέλεια, επειδή παρέμεινε άπραγος όταν οι τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir κατέρρευσαν. Ορισμένοι Ισλανδοί υποστηρίζουν ότι ο Χάαρντε απλά αποτελεί τον «αποδιοπομπαίο τράγο» ωστόσο άλλοι πιστεύουν ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα είναι απαραίτητη μετά την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Εάν καταδικαστεί, ο 60χρονος πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ποινή διετούς φυλάκισης. Ο Χάαρντε, πρώην ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 έπειτα από εκτεταμένες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Ισλανδία.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι τράπεζες της Ισλανδίας συσσώρευσαν χρέη δεκαπλάσια του ΑΕΠ της χώρας.

Η προσπάθεια του κόμματος του Χάαρντε να απαλλαγεί ο πρώην πρωθυπουργός από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν έπεσε στο «κενό», αφού απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ η ετυμηγορία θα βγει τέσσερις με έξι εβδομάδες αργότερα.