Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ, κέρδισε τις δύο προκριματικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν την Τρίτη, στην Αριζόνα και το Μίσιγκαν.

Στο Μίσιγκαν ο Μ.Ρόμνεϊ κατάφερε τελικά να επικρατήσει του κυριότερου αντιπάλου του, Ρικ Σαντόρουμ, σε μια μάχη ψήφο με ψήφο. Με καταμετρημένο το 86% της ψήφου, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης προηγείται με 41% έναντι 38% του Σαντόρουμ.

Ευχαριστώντας τους υποστηρικτές του την Τρίτη το βράδυ, ο Μ. Ρόμνεϊ χαρακτήρισε την νίκη του στις δύο Πολιτείες ως «θρίαμβο» και επέκρινε την πολιτική του Αμερικανού προέδρου.

Δεσμεύτηκε, επίσης, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, να δώσει ώθηση στην οικονομία, να μειώσει το δημοσιονομικό χρέος και να περικόψει τις δαπάνες του δημοσίου.

Ο Ρικ Σαντόρουμ ευχαρίστησε και αυτός τους υποστηρικτές του την Τρίτη το βράδυ παραδεχόμενος ότι πριν από ένα μήνα οι ψηφοφόροι του Μίσιγκαν δεν γνώριζαν καν ποιος είναι.

Ο Ρον Πολ εξασφάλισε το 12% της ψήφου και ο Νιουτ Γκίνγκριτς το 7%.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, ο Μ. Ρόμνι απέσπασε την ψήφο όσων διαθέτουν πανεπιστημιακή μόρφωση και όσων κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ ο Σαντόρουμ την ψήφο των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων, εκείνων που δήλωναν ότι οι θρησκευτικές απόψεις των υποψηφίων είναι σημαντικές και εκείνων που είναι λιγότερο εύποροι και μορφωμένοι.

Με τις νίκες του αυτές ο Μ.Ρόμνεϊ ενδυναμώνει τις πιθανότητές του να κερδίσει το χρίσμα. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει την Τρίτη 6 Μαρτίου, γνωστή και ως «Σούπερ Τρίτη», οπότε διεξάγονται εκλογές σε δέκα Πολιτείες.