Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Νιουτ Γκίνγκριτς χώρισε την σύζυγό του όταν αυτή απέρριψε την πρότασή του να έχουν έναν «ανοιχτό γάμο». Αυτό αποκάλυψε η δεύτερη σύζυγός του Μαριάν σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, κατηγορώντας τον ότι την πίεσε να δεχτεί έναν ανοιχτό γάμο μαζί του όταν έγινε γνωστή η εξάχρονη σχέση του με την συνεργάτη του στο Κογκρέσο, Καλίστα, η οποία σύντομα έγινε η τρίτη σύζυγός του.

Τη «βόμβα» περί ανοιχτού γάμου την έριξε η Μαριάν την Πέμπτη υποστηρίζοντας ότι ο Γκίνγκριτς, ύστερα από 18 χρόνια γάμου, της παραπονέθηκε ότι «δεν πρέπει να τον θέλει όλον δικό της» και της ζήτησε να δεχτεί να τον μοιραστεί με την ερωμένη του. «Δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο για να γίνει πρόεδρος», υποστήριξε η Μαριάν και έκτοτε το ζήτημα μονοπωλεί όλα τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα επηρεάσει την έκβαση των προκριματικών εκλογών στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, όπου ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μάχεται ψήφο-ψήφο για την πρωτιά με τον επικρατέστερο για το χρίσμα Μιτ Ρόμνεϊ.

Με αφορμή το νέο αυτό στοιχείο των αμερικανικών εκλογών, το BBC ερεύνησε αν είναι δυνατόν ένας ανοιχτός γάμος να είναι ευτυχισμένος. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το βρετανικό κανάλι ύστερα από συνεντεύξεις με ανθρώπους που βιώνουν έναν ανοιχτό γάμο είναι πως, αν και αυτή η συνταγή δεν ταιριάζει σε όλους, είναι απολύτως εφικτό δυο ενήλικες να διατηρούν σταθερές και ικανοποιητικές σχέσεις με περισσότερα από ένα άτομο συγχρόνως.

Το BBC προτιμά τον όρο «πολυερωτικές» (polyamorous) σχέσεις ο οποίος, όπως λέει, άρχισε να χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, κυρίως στις ΗΠΑ, εν μέρει σε αντιδιαστολή με την «ανταλλαγή συντρόφων» _ «swinging» στα αγγλικά που σημαίνει ότι ένα ζευγάρι κάνει σεξ με τρίτους χωρίς συναισθηματικές δεσμεύσεις.

«Οι πολυερωτικές σχέσεις είναι μακροχρόνιες, βιώσιμες, συναισθηματικά ικανοποιητικές σχέσεις με περισσότερα από ένα άτομο συγχρόνως, σε γνώση και με την συμφωνία όλων των εμπλεκομένων», λέει η Ανίτα Βάγκνερ, που διατηρεί πολυερωτικές σχέσεις τα τελευταία 15 χρόνια. «Όταν η φόρμουλα λειτουργεί σωστά, είναι εκπληκτική. Υπάρχει περίσσια αγάπη και τρυφερότητα».

Τα κλειδιά για μια ευτυχισμένη πολυερωτική σχέση είναι η εκ των προτέρων συμφωνία των δύο συντρόφων καθώς και ο καθορισμός των κανόνων και των ορίων. «Οι κανόνες αυτοί κυμαίνονται από το «Μπορείς να κάνεις σεξ μόνο όταν είσαι σε ταξίδι για δουλειά» ως το «Μπορείς να έχεις μια ερωμένη αλλά εγώ θα είμαι η πρώτη τη τάξει σύντροφός σου»», λέει η Τρίσταν Ταορμίνο, συγγραφέας ενός οδηγού για την «Δημιουργία και την διατήρηση ανοιχτών σχέσεων».

Ιδανικά η συζήτηση περί ανοιχτού γάμου πραγματοποιείται στη μονογαμική σχέση πολύ πριν από την αρχή μιας εξωσυζυγικής περιπέτειας. «Λες «Αισθάνομαι ότι επιθυμώ να ανοίξω τον γάμο μας. Ας το συζητήσουμε»», λέει η Ντέμπορα Αναπολ, ψυχολόγος από το Σαν Φρανσίσκο η οποία συμβουλεύει επί 30 χρόνια ζευγάρια που βρίσκονται σε πολυερωτικές σχέσεις. «Αν υπάρχει ήδη μια εξωσυζυγική σχέση προτού γίνει η συζήτηση, οι πιθανότητες αποτυχίας του εγχειρήματος αυξάνονται σημαντικά».