Η ποινή της επταετούς κάθειρξης -η μέγιστη που είχε ζητηθεί από την κατηγορούσα αρχή- που επιβλήθηκε στην πρώην πρωθυπουργό της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, απειλεί να «παγώσει» τις σχέσεις του Κιέβου με τη διεθνή κοινότητα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βαθύτατα απογοητευμένη από την καταδίκη της κυρίας Τιμοσένκο σε επτά χρόνια κάθειρξη έπειτα από μία δίκη που δεν σεβάστηκε τους διεθνείς κανόνες ως προς μία διαδικασία δίκαιη, διαφανή και ανεξάρτητη», υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, προειδοποιώντας την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά στην ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου. Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει την Ουκρανία ότι η σχεδιαζόμενη διμερής συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Ε.Ε. μπορεί να μην επικυρωθεί εάν η πρώην πρωθυπουργός μπει φυλακή και δεν καταφέρει να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2012.
Την καταδίκη της 50χρονης πολιτικού επέκρινε τόσο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σκοπός του οποίου είναι κυρίως να διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στα 56 κράτη-μέλη του, όσο και η Ρωσία, η οποία κατήγγειλε τον «αντιρωσικό» χαρακτήρα της δίκης της πρώην Ουκρανής πρωθυπουργού.
«Υπογραμμίζουμε τον προφανή αντιρωσικό χαρακτήρα αυτής της υπόθεσης», τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «κατηγορώντας την Τιμοσένκο για κατάχρηση εξουσίας στη σύναψη συμβολαίων παροχής φυσικού αερίου το 2009, το δικαστήριο αγνόησε το γεγονός ότι αυτές οι συμφωνίες ήταν απόλυτα σύμφωνες με τη ρωσική, την ουκρανική και τη διεθνή νομοθεσία».

«Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να θέτεις εν αμφιβόλω ολόκληρη τη συμφωνία», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν στους δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο, τονίζοντας πως αδυνατεί να κατανοήσει τον «λογο που την καταδίκασαν σε επταετή κάθειρξη».

«Η δίκη της Τιμοσένκο καταδεικνύει τα προβλήματα που υπάρχουν στο δικαστικό σύστημα της Ουκρανίας. Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη αυτή η δίκη επιτρέπει χωρίς αμφιβολία να αμφισβητηθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα αυτή», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Τζον Νταλχούισεν, καταλήγοντας πως οι κατηγορίες εις βάρος της είναι πολιτικά υποκινούμενες και ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή της.
Η κυρία Τιμοσένκο, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2009 και πλέον καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 138 εκατ. ευρώ για απώλεια κρατικών εσόδων, ενώ της απαγορεύθηκε να ασκήσει οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα για τρία χρόνια. Η πρώην πρωθυπουργός αρνείται ότι υποχρέωσε την ουκρανική εταιρεία Ενέργειας Naftogaz να συνάψει συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση, ενώ κατήγγειλε το «αυταρχικό καθεστώς» του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί η σημερινή δήλωση του κ. Γιανουκοβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση δεν είναι οριστική καθώς μπορεί να ασκηθεί έφεση. «Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία λυπηρή υπόθεση που εμποδίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας. Προκαλεί ανησυχίες στην ΕΕ και καταλαβαίνουμε το λόγο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σλοβένο ομόλογό του Ντανίλο Τουρκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει μεταρρύθμιση στον ποινικό κώδικα. Αν όντως συμβεί αυτό, τότε η κυρία Τιμοσένκο θα αφεθεί ελεύθερη (προς μεγάλη ικανοποίηση της διεθνούς κοινότητας), όμως δεν θα της επιτραπεί να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2012.