Οι διατροφικές συνήθειες των διακοπών προκαλούν αύξηση βάρους, με πρώτο και μακράν πιο «παχυντικό» προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως αποκαλύπτει βρετανική έρευνα. Μια έρευνα που πάντως αφορά και την Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται σε πέμπτη…παχυντικότερη χώρα παγκοσμίως για τους βρετανούς τουρίστες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από εταιρεία αδυνατίσματος σε 2.000 Βρετανούς που απάντησαν σε ερωτηματολόγια αναφορικά με τις διατροφικές τους συνήθειες κατά τις διακοπές, και έδειξε πως συγκεκριμένοι προορισμοί αυξάνουν τις πιθανότητες πρόσληψης βάρους. Οι πέντε πρώτοι είναι οι εξής: 1. ΗΠΑ, 2. Καραϊβική, 3. Γαλλία, 4. Ιταλία, 5. Ελλάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, πως ο μέσος τουρίστας «βάζει» περίπου τέσσερα κιλά στη διάρκεια μίας δεκαπενθήμερης διαμονής στις ΗΠΑ, εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων των γευμάτων, των μπουφέδων «φάε όσο μπορείς» και των συχνών «σνακ».

Το φαινόμενο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στους παραπάνω «παχυντικούς» προορισμούς, καθώς οι έξι στους 10 ερωτηθέντες παίρνουν βάρος και παχαίνουν κατά 2,5 κιλά κάθε φορά που κάνουν διακοπές, ανεξαρτήτως περιοχής. Μάλιστα ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στην έρευνα, φαίνεται πως ζυγίζουν τουλάχιστον 3,2 κιλά βαρύτεροι κατά την επιστροφή από τις διακοπές τους, όπου και αν τις περάσουν.

Η Βρετανία έλαβε την έκτη θέση, μεταξύ των προορισμών «πάχυνσης» , καθώς οι ξένοι ταξιδιώτες, όπως προέκυψε, παίρνουν τουλάχιστον 3,2 κιλά κάθε φορά που την επισκέπτονται – πάλι για δεκαπενθήμερη παραμονή. Ακολούθησαν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Αφρική, από όπου οι τουρίστες συνήθως αποχωρούν κατά προσέγγιση 2,7 κιλά βαρύτεροι.

Η εταιρεία που πραγματοποίησε την έρευνα εντοπίζει τα αίτια της αύξησης βάρους κατά τις διακοπές στις μεγαλύτερες, σε σχέση με τις κανονικές, ποσότητες των γευμάτων. Επιπλέον οι τέσσερις στους 10, απάντησαν, πως το αλκοόλ ευθυνόταν για την πρόσληψη κιλών. Η έρευνα έδειξε, τέλος, πως οι ταξιδιώτες συνειδητοποιούν πως το βάρος του έχει αυξηθεί σημαντικά, μόνο κατά την επιστροφή τους.